Jajka - obróbka cieplna jajek. W jaki sposób należy ugotować jajka na miękko, na półtwardo, na twardo, w koszulce oraz po wiedeńsku?

Technologia gastronomiczna nie tylko zajmuje się podziałem produktów żywnościowych na różne grupy oraz ich wartością odżywczą, ale także przyrządzaniem różnych potraw z tychże produktów żywnościowych. W tym artykule poruszę kwestię obróbki cieplnej jajek. Dowiesz się przede wszystkim o tym, w jaki sposób należy przeprowadzić obróbkę cieplną jajka poprzez ich ugotowanie we wodzie. Jednym słowem, artykuł ten będzie o tematyce związanej z kulinarią.

Autor: Patryk

Jajka mają duże zastosowanie kulinarne, a szczególnie w cukiernictwie. W towaroznawstwie żywności, jajka zaliczamy do trzeciej grupy produktów żywnościowych w klasyfikacji 12 grup produktów żywnościowych (o klasyfikacji towaroznawczej 12 grup produktów żywnościowych pisałem już na blogu [1]). Jajka także dostarczają nam przeróżne składniki pokarmowe tj. białka, tłuszcze, witaminy, czy też składniki mineralne. O wartości odżywczej jajek pisałem już na blogu [2]. W zakładach żywienia zbiorowego przyrządza się wiele potraw z jajek, ale także jajka często podaje się konsumentom na śniadanie w postaci jajek ugotowanych na miękko, na półtwardo, na twardo, w koszulce oraz po wiedeńsku. A zatem w jaki sposób możemy przeprowadzić obróbkę cieplną jajek poprzez ich ugotowanie we wodzie? Już wyjaśniam.
 
Obróbka cieplna jajek - w jaki sposób należy ugotować jajek na miękko, na półtwardo, na twardo, po wiedeńsku i w koszulce
 
W osobnym artykule na temat obróbki cieplnej wyjaśniłem, czym jest obróbka cieplna oraz jakie są rodzaje obróbki cieplnej [3]. Nie tylko możemy warzywa, mięso, ryby, czy rośliny strączkowe poddać obróbce cieplnej, ale również i jajka. Obróbka cieplna ma duże znaczenie w kulinarii. Należy pamiętać o tym, iż podczas przyrządzania potraw z jajek, należy zachować zasady higieny. Jajka, jakie zostały dostarczone do zakładu żywienia zbiorowego, muszą być nie tylko umyte, ale również zdezynfekowane, zgodnie z instrukcją GHP/GMP. To bardzo ważne, gdyż na skorupkach jajek mogą znajdować się bakterie Salmonella. Poddanie obróbce cieplnej jajek spowoduje, iż bakterie te wyginą w wysokiej temperaturze. Jak już wcześniej wspomniałem, iż na śniadanie często podaje się jajka pod różną postacią, dlatego też przeprowadza się obróbkę cieplną jajek. A zatem w jaki sposób przeprowadza się obróbkę cieplną jajek?
Jajka możemy poddać obróbce cieplnej poprzez ugotowanie jajek we wodzie lub w jajowarze bądź też usmażeniu jajek na patelni. W tym artykule skupię się na gotowaniu jajek.
Jajka na miękko, na półtwardo, na twardo, po wiedeńsku oraz jajka w koszulce gotujemy we wodzie, a czas obróbki cieplnej jajek jest różny. Także sposób ugotowania jajek jest różny. A zatem w jaki sposób należy gotować jajka?
  • Jajka na miękko gotujemy we wodzie od momentu zgotowania wody. Czas gotowania jajek wynosi ok. 3 minut.
  • Jajka na półtwardo gotuje się w podobny sposób jak jajka na miękko. Czas gotowania jajek wynosi ok. 4-5 minut.
  • Jajka na twardo także gotujemy we wodzie od momentu zagotowania wody. Czas gotowania jajek wynosi ok. 10 minut.
  • Jajka w koszulce gotuje się w sposób następujący: jajko wbijamy do wrzącej, wcześniej posolonej wodzie z dodatkiem octu i gotujemy przez ok. 3 minut.
  • Jajko po wiedeńsku gotuje się taki sposób, iż do wrzącej wody należy włożyć szklankę z jajkami (do szklanki należy wbić jajka) i gotować przez ok. 3 minut (takie jajka w szklance możemy podawać konsumentom z różnymi dodatkami tj. masło, czy też szczypiorek).

Gotując jajka we wodzie, warto koniecznie pamiętać o posoleniu wody. Wówczas skorupki jajka nie będą pękać podczas gotowania. Z ugotowanych jajek możemy przyrządzić pyszną pastę jajeczną (jako dodatek do kanapki - link do przepisu znajdziecie Państwo poniżej [4]) lub jajka faszerowane (zakąska).
 
To tyle, co chciałem napisać na temat obróbki cieplnej jajek. Jak widzicie Państwo, iż jajka możemy poddać obróbce cieplnej w różny sposób. Należy pamiętać o tym, iż jajka należą do produktów spożywczych o bogatej wartości odżywczej, dlatego też warto podawać konsumentom jajka pod różną postacią.
 
 
Linki:

Komentarze

  1. Bardzo lubię jajka gotowane w każdy sposób :) Bardzo dawno już nie robiłam po wiedeńsku i ślicznie dziękuję za przypomnienie :) Teraz narobiłeś mi takiej ochoty, że zrobię jutro na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię jajka pod każdą postacią:)) Pasty jajeczne są bardzo smaczne.
    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Patryku czym się dezynfekuje jajka ? Lubię z wolnego wybiegu od mojej teściowej jaja , mniamm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zakładach gastronomicznych stosuje się urządzenia tzw. naświetlacze, które dezynfekują jajka za pomocą promieni UV ☺ Każdy proces dezynfekcji musi być udokumentowany w dokumentacji systemu HACCP. Ja także bardzo lubię jajka z wolnego wybiegu ☺

      Pozdrawiam serdecznie,
      Patryk

      Usuń
    2. Dziękuję Patryku za oświecenie mnie ha ha

      Usuń
  4. Ja teraz mogę tylko na twardo - a uwielbiam takie na miękko z masełkiem... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja na miękko jajek nie lubię... są dla mnie odpychające:D mam wizję że tam salmonella pływa ;p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga