Cukinia panierowana w jajku i bułce tartej

Ostatnio opublikowałem artykuł o cukinii [1]. Dowiedzieliście się, do jakiej grupy warzyw zaliczamy cukinię w towaroznawstwie żywności, jakie są przykładowe odmiany cukinii oraz jaką wartość odżywczą ma cukinia. Jak już Państwo wiecie, iż cukinia ma duże zastosowanie kulinarne, dlatego też podam Państwu przykładowy przepis kulinarny na przyrządzenie cukinii poprzez poddanie cukinii obróbce cieplnej (termicznej), czyli smażeniu. Cukinię można panierować w bułce tartej i usmażyć ją na oleju. Podam tutaj przepis na przyrządzenie pysznej cukinii panierowanej w bułce tartej. Jest to dość popularna metoda przyrządzenia cukinii. Jeżeli ktoś jeszcze nie miał okazji przyrządzić takiej cukinii panierowanej w bułce tartej, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. To tyle na wstępie, więc przejdźmy teraz do przepisu kulinarnego na przyrządzenie cukinii panierowanej w bułce tartej.

Autor: Patryk
 
Przepis na cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej
 
Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
 
Wykonanie:
Cukinię należy pokroić na plasterki o średniej wielkości i obrać ze skórki. Do miseczki należy wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem oraz wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Następnie plasterki cukinii należy obtoczyć w jajku i panierować w bułce tartej (z dwóch stron). Następnie należy plasterki cukinii opanierowanej w jajku i bułce tartej poddać obróbce cieplej, czyli smażeniu w małej ilości tłuszczu (na oleju rzepakowym).


Linki:
[1] https://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/2017/08/cukinia-wartosc-odzywcza.html

Komentarze

  1. Bardzo lubię cukinię pod każdą postacią - taką również :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinię już mam :) już wiem co będzie na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia to moje ulubione warzywo i chociaż nie przepadam za smażonym to takimi kotlecikami na pewno bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patryku dawno nie robiłam panierowanej cukinii. Pysznie wygląda, narobiłeś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam, ale bardzo dawno nie robilam☺ Cukinia jest wspaniałym warzywem☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny blog ;D! Niestety za cukinią nie przepadam ;)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinię uwielbiam pod każdą postacią.
    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga