Technologia gastronomiczna - czym jest trybowanie, klarowanie, drylowanie i glazurowanie? Terminologia, którą używa się w technologii gastronomicznej

Na moim blogu pojawił się kiedyś artykuł na temat terminologii używanej w technologii gastronomicznej, gdzie wyjaśniłem Państwu definicje tj. tranżerowanie, ekspedycja, flambirowanie i garnirowanie [1]. Postanowiłem napisać kolejny artykuł z dziedziny technologii gastronomicznej, gdzie wyjaśnię kolejne pojęcia tj. trybowanie, klarowanie, drylowanie i glazurowanie, które również są związane z wcześniej wspomnianą dziedziną. Krótko napisze, co oznaczają te definicje w technologii gastronomicznej. Ten krótki artykuł nie tylko jest skierowany do osób interesujących się kulinarią, czy gastronomią, ale również dla uczniów szkoły gastronomicznej. Na początek wyjaśnię, czym jest trybowaniem.

Autor: Patryk

Wyjaśnienie definicji trybowania, klarowania, drylowania i glazurowania

Na początek wyjaśnię, czym jest trybowanie. Czasami potrzebujemy do przyrządzenia jakiejś potrawy mięsa bez kości lub ryby bez ości. Aby pozbyć się kości z mięsa lub ości z ryb, musimy ręcznie usunąć te części z mięsa lub ryby. Taką czynność nazywamy trybowaniem w technologii gastronomicznej. Kolejną definicją omawianą w tym artykule jest klarowanie. Często przyrządzamy wywar do zupy, czy do galarety, który chcemy oczyścić, aby wywar był klarowny. Taki proces w kulinarii nazywamy klarowaniem. Możemy także klarować masło (pozbycie się np. białka z masła). W kulinarii używa się wielu owoców pestkowych do przyrządzenia np. ciast, dżemów, konfitur. Zanim dodamy owoce pestkowe do potrawy, musimy uprzednio usunąć te pestki z owoców, czyli wydrylować. Ten proces nazywamy drylowaniem. Ostatnią definicją, którą wyjaśnię w tym wpisie, jest glazurowanie. Czym jest zatem glazurowanie? Glazurowaniem nazywamy w technologii gastronomicznej pokrycie ryb lodem. Ponadto glazurowanie oznacza nabłyszczanie np. ciast (polanie ciast np. lukrem), czy też np. mięs (do glazurowania mięsa używa się np. miodu).

To tyle, jeżeli chodzi o wyjaśnienie pojęć tj. glazurowanie, trybowanie, drylowanie i klarowanie. W przyszłości pojawi się jeszcze trzeci wpis na moim blogu na temat terminologii, jakiej używa się w technologii gastronomicznej. 


Linki:

Komentarze

  1. Wszystkie znałam, ale takie wpisy są bardzo ciekawe☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech, definicje to to, czego najbardziej nie lubiłam w szkole :P Ale zdaję sobie sprawę, ze na początku trzeba nauczyć się podstaw :) Wpis na pewno przyda sie młodym adeptom gastronomii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydatne wiadomości, szczególnie dla uczących się w szkołach gastronomicznych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Drylowanie i klarowanie już wcześniej znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. klarowanie i drylowanie dla mnie do tej pory nowe pojęcia:D

    OdpowiedzUsuń
  6. très intéressant
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  7. Hi!

    I like your blog. It's a pleasure to pass by here.
    Thanks for the post.

    A hug!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much for kind words. Ailime, I also like your blog :)

      Regards and have a nice day,
      Patryk

      Usuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga ,,Blog o żywieniu zbiorowym”:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub inną osobę, która dodała komentarz na moim blogu;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga