Cebula - do jakiej grupy warzyw zaliczamy cebulę? Jaką wartość odżywczą i energetyczną ma cebula? Zastosowanie kulinarne cebuli

Ostatnio pisałem artykuł na temat cytryny i jej wartości odżywczej oraz energetycznej z punktu widzenia towaroznawczego i z punktu widzenia nauk o żywności. Postanowiłem opublikować następny artykuł na temat cebuli i jej wartości odżywczej oraz energetycznej. Dowiecie się, do jakiej grupy warzyw zaliczamy cebulę w towaroznawstwie żywności, jakie składniki pokarmowe zawiera cebula oraz jaką wartość odżywczą zawiera cebula. Ponadto omówię zastosowanie kulinarne cebuli. Jest to jedno z warzyw, które często używamy dla różnych celów kulinarnych. Zacznę na początek od omówienia tego warzywa z punktu widzenia towaroznawczego.

Autor: Patryk

Jednym z warzyw sprzedawanych w sklepach jest cebula. Możemy kupić w sklepie nie tylko białą cebulę, ale również czerwoną cebulę. Cebula to warzywo, które zaliczamy w towaroznawstwie żywności do warzyw cebulowych (rodzina amarylkowatych). W kulinarii także używamy cebuli jako przyprawę (w kulinarii używa się m.in. suszonej cebuli lub różnych mieszanek przypraw, które zawierają w swoim składzie cebulę), dlatego też zaliczamy to warzywo do warzyw przyprawowych. Jeżeli chodzi o uprawę cebuli, to cebulę nie tylko się w Polsce uprawia, ale również np. w Wielkiej Brytanii, w Niemczech, w Chinach, w USA. W towaroznawstwie żywności wyróżnia się wiele odmian cebuli. Podam Państwu pięć przykładowych odmian cebuli: Bila, Majka, Octavia, Polana F1, Red Baron. Cebula była już znana oraz spożywana od bardzo dawna. Cebula była znana już przez starożytnych Greków, Rzymian oraz starożytnych Egipcjan. To taka mała ciekawostka historyczna związana z tym warzywem. Skoro wiemy już, do jakiej grupy warzyw zaliczamy cebulę, jakie są przykładowe odmiany cebuli, w jakich przykładowych krajach uprawia się cebulę, to teraz najwyższy czas omówić wartość odżywczą i energetyczną cebuli. 

Wartość odżywcza i energetyczna cebuli (zawartość poszczególnych składników pokarmowych oraz wartość energetyczna w 100 g cebuli)

Każdy zapewne zastanawia się, jakie właściwości odżywcze ma cebula. Z punktu widzenia nauk o żywności, cebula dość dużą wartość odżywczą. Przede wszystkim cebula jest źródłem białka (cebula zawiera 1,10 g białka w 100 g cebuli). Jeżeli chodzi o tłuszcze (lipidy), to cebula zawiera niewielką ilość tłuszczy w swoim składzie (cebula zawiera 0,10 g tłuszczy w 100 g cebuli). Jak Państwo wiecie, iż wiele warzyw jest źródłem węglowodanów. Cebula także jest źródłem węglowodanów (cebula zawiera 9,34 g węglowodanów (cukry) w 100 g cebuli). Analizując wartość odżywczą cebuli, nie możemy także zapomnieć o błonniku pokarmowym, gdyż błonnik pokarmowy także odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Cebula również jest źródłem błonnika pokarmowego (cebula zawiera 1,7 g błonnika pokarmowego w 100 g cebuli). Cebula także zawiera różne witaminy. Cebula zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w bardzo znikomych ilościach (cebula nie zawiera witaminy D). Jeżeli chodzi o witaminy rozpuszczalne w wodzie, to cebula zawiera następujące witaminy z tej grupy: kwas askorbinowy (witamina C), witaminy z gr. B tj. np. kwas foliowy (witamina B9/M), niacyna (witamina B3/Pp), witamina B6. Kolejną grupą składników pokarmowych są składniki mineralne. Cebula zawiera makro- i mikroelementy tj. np. wapń (Ca), potas (K), fosfor (P), magnez (Mg), sód (Na)Należy również wspomnieć o tym, iż cebula zawiera kwercetynę (związki flawonowe). Co do wartości indeksu glikemicznego cebuli, to cebula ma niski indeks glikemiczny. Należy też podkreślić, iż cebula także zawiera w swoim składzie wodę. Co do wartości energetycznej tego warzywa, to 100 g cebuli zawiera ok. 40 kcal.

Tak jak na początku wspomniałem, iż cebula ma duże zastosowanie w kulinarii. Z punktu widzenia technologii gastronomicznej, cebula ma różne zastosowanie kulinarne. Cebulę można nie tylko dodać do różnych past do kanapek, ale również można przyrządzić zupę cebulową. W kuchni niemieckiej bardzo popularną zupą jest właśnie zupa cebulowa (po niem. Zwiebelsuppe). Ta zupa także jest popularna w kuchni francuskiej. Cebulę też możemy dodać do masy mielonej na kotlety mielone lub do kotletów przyrządzonych na bazie ugotowanych kasz (do masy na kotlety można dodać surową cebulę pokrojoną w kostkę lub zeszkloną na oleju), do farszu np. na pierogi ruskie, do różnych sałatek, surówek, czy też możemy dodać cebulę do pizzy. Można także przyrządzić sos cebulowy na bazie tego warzywa, czy też śledzie z cebulą. Tak jak wcześniej Państwu wspomniałem, iż cebulę także używa się w kuchni jako przyprawę. Wiele mieszanek przypraw zawiera cebulę w swoim składzie. Jest mnóstwo różnych przepisów kulinarnych, gdzie jednym składników różnych potraw jest właśnie cebula. Ja napisałem jedynie przykładowe zastosowanie kulinarne cebuli. 

Podsumowanie artykułu na temat cebuli

Cebula jest warzywem, które zaliczamy do warzyw cebulowych. Także możemy zaliczyć cebulę do warzyw przyprawowych, gdyż w kulinarii także używa się cebulę jako przyprawę, o czym już wcześniej była już mowa w tym artykule. Jak już wcześniej wspomniałem, iż cebula jest źródłem wielu składników pokarmowych tj. białka, węglowodanów, w małej ilości tłuszczy oraz witamin np. B9, B6, C, Pp. Cebula nie zawiera za dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (w bardzo małych ilościach, prócz witaminy D - cebula nie zawiera tej witaminy). Poza tymi składnikami pokarmowymi, cebula również jest źródłem składników mineralnych tj. np. Ca, K, P, Mg, Na. Cebula również jest źródłem kwercetyny (związki flawonowe), o czym wcześniej była również mowa w tym artykule. Cebula ma duże zastosowanie w kulinarii. Cebulę nie tylko można dodać do sałatki, czy surówki, ale również można przyrządzić na bazie tego warzywa zupę cebulową, czy sos cebulowy, cebulę można dodać do pizzy, czy do różnych past do kanapek. Jest bardzo dużo zastosowań cebuli w kulinarii, dlatego też wymieniłem jedynie przykłady zastosowań tego warzywa.

Komentarze

  1. Cebula to bardzo wszechstronne warzywo i nie wyobrażam sobie kuchni bez niego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja własnie zrobiłam sobie syrop z cebuli na kaszel.
    Pozdrawiam serdecznie!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  3. merci pour l'info
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wyobrażam sobie gotowania bez cebuli☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe informacje o cebuli. Przydatna wiedza, dla osób, które dbają o zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ciekawością przeczytałam. To dla mnie nowość, że cebula posiada witaminy z gr.B. Dobrze ze lubię to warzywo surowe i w wersji obrobionej kulinarnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Great piece of information about onion. It has very good medicinal properties too.
    Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa jestem czy w innych zakątkach świata cebula jest tak samo popularna jak w Polsce. Ja sobie nie wyobrażam gotowania bez cebuli- to jeden z najfajniej nadających smak składniki, a przy tym bardzo zdrowy i wartościowy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie jest to niezbędne warzywo, bardzo często sięgam podczas gotowania po cebulę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię ją dodać do sałatek itp :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię cebulę , podstawa w mojej kuchni to cebula .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam cebulę i jadłabym ją jak jabłko, jednak szanuję ludzi przebywających w moim towarzystwie, dlatego pozwalam sobie na sporą ilość, tylko jak jestem chora i się ludziom na oczy nie pokazuję :p

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam cebulę - jest mega smaczna ! A i dobrze robi mojemu organizmowi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga ,,Blog o żywieniu zbiorowym”:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub inną osobę, która dodała komentarz na moim blogu;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga