Witaminy rozpuszczalne w wodzie (witamina B9/M i B12) - jakie funkcje pełnią te witaminy w naszym organizmie, produkty spożywcze, które są źródłem tych witamin oraz dzienne zapotrzebowanie na te witaminy

To już jest ostatni artykuł, jeżeli chodzi o omówienie poszczególnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i w wodzie. W poprzednim artykule napisałem ważne informacje odnośnie do witaminy B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna) oraz witaminy B7/H (biotyna) [1]. W tym artykule będzie mowa o witaminie B9/M (kwas foliowy) oraz witaminie B12 (kobalamina). To są witaminy, które zaliczamy do witamin rozpuszczalnych w wodzie - witamin z gr. B. Napiszę nie tylko przykładowe funkcje, jakie pełnią te witaminy w naszym organizmie, ale również podam przykładowe grupy produktów żywnościowych, które są źródłem tychże witamin oraz dzienne zapotrzebowanie na te witaminy na podst. norm żywieniowych, które określają dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy dla poszczególnych grup ludności.

Autor: Patryk
 
Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witamina B9 (M) - kwas foliowy

Kwas foliowy, czyli witamina B9 (M) to przedostatnia witamina, którą zaliczamy do witamin rozpuszczalnych w wodzie - witamin z gr. B. Z punktu widzenia nauk o żywieniu człowieka, witamina ta odgrywa dość istotną rolę w naszym organizmie np. w tworzeniu kwasów nukleinowych, czy też np. w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu krwionośnego. Ta witamina jest bardzo ważna dla kobiet, które planują zajść w ciąże oraz dla kobiet będących w ciąży, gdyż ta witamina jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój płodu, dlatego tak ważne jest odpowiednia dieta dla kobiet planujących ciąże lub będących w ciąży, która będzie bogata w różne produkty spożywcze, które są źródłem kwasu foliowego. W wielu publikacjach z zakresu żywienia kobiet w ciąży znajdziemy informację o dziennym zapotrzebowaniu na kwas foliowy dla kobiet będących w ciąży. Warto zaznaczyć, że niedobór kwasu foliowego w naszym organizmie może być przyczyną np. zaburzenia prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. Wg norm żywienia, dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 150-400 µg*. Źródłem kwasu foliowego są następujące produkty żywnościowe: warzywa i owoce (różna zawartość kwasu foliowego w tej grupie produktów żywnościowych), orzechy, rośliny strączkowe, jajka, wątróbka.

Autor: Patryk

Witamina B12 - kobalamina

Ostatnią omawianą przeze mnie witaminą z gr. B jest witamina B12, czyli kobalamina. Kobalamina jest witaminą, która nie tylko odpowiada za syntezę kwasów nukleinowych, ale również odpowiada za tworzenie otoczki mielinowej (jest to osłonka włókien nerwowych). Należy pamiętać o tym, iż niedobór kobalaminy może spowodować nie tylko niedokrwistość, czyli anemię, ale również zaburzenia funkcjonowania naszego układu nerwowego. Należy także pamiętać o tym, iż wegetarianie oraz weganie powinni pamiętać o dostarczeniu tej witaminy do organizmu. Szczególnie mowa o weganach, którzy eliminują z diety produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli chodzi o dzienne zapotrzebowanie na kobalaminę, to zapotrzebowanie te wynosi 0,9-2,4 µg*. Źródłem kobalaminy, czyli witaminy B12 są różnorodne produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, czyli produkty mięsne, jajka, ryby, mleko i produkty nabiałowe, wątróbka.

Autor: Patryk

* Zapotrzebowanie na poszczególne witaminy jest różne w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej itp.

To tyle, jeżeli chodzi o witaminę B9 i B12. Kolejną serię artykułów poświęcę składnikom mineralnym - makro- i mikroelementom. Pierwszy artykuł będzie o makroelementach tj. chlor (Cl), potas (P) i magnez (Mg).


Linki:
[1] http://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/2017/10/witaminy-rozpuszczalne-w-wodzie2.html

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy i przydatny artykuł. Jasno wytłumaczone, za co odpowiada dana witamina i co jest jej najbogatszym źródłem. Można powiedzieć - "wiedza w pigułce", konkretnie i na temat ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam o Wit. B9. Patryku jak zwykle bardzo pouczający post ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. un article intéressant
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem,że wątróbka jest dobra dla zdrowia,ale nigdy nie mogłam się do niej przekonać :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi!

    I love the post. Thanks for sharing ♡

    Regards!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię czytać takie ciekawostki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W szkole kwas foliowy częściej nazywany folacyną. Jedna witamina a tyle określeń :) zresztą tak samo jak właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Vitamins are so important.
    Interesting post!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie i przejrzyście napisane;)

    OdpowiedzUsuń
  10. This information is really very helpful. in fact i had deficiency of Vit B12 few years back. But now i take care of it properly. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kwas foliowy faktycznie jest bardzo pożyteczny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga ,,Blog o żywieniu zbiorowym”:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub inną osobę, która dodała komentarz na moim blogu;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga