Dieta lekkostrawna - czym jest dieta lekkostrawna? Zalecenia dietetyczne w diecie lekkostrawnej, które należy uwzględnić podczas układania jadłospisów. Przyrządzanie posiłków dla konsumentów, którzy muszą przestrzegać dietę lekkostrawną.

W zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego przyrządza się różne potrawy, które nie każde mogą być spożywane przez konsumenta. Tak jest w przypadku osób chorych, którzy muszą przestrzegać określonej diety w danej chorobie. W takim wypadku osoba układająca jadłospis dla określonej grupy konsumentów musi ułożyć jadłospis w taki sposób, aby ten jadłospis spełniał określone zalecenia dietetyczne w danej chorobie. Posiłki te muszą również być przyrządzone zgodnie z zaleceniami dietetycznymi w diecie lekkostrawnej.
Już niejednokrotnie wspominałem na blogu, że lekarz nie tylko przepisuje leki, jakie musi zażywać osoba chora, ale również lekarz zaleca zastosowanie określonej diety, która odgrywa dość istotną rolę w leczeniu osoby chorej. W szpitalach wymaga się, aby osoby chore przestrzegały określonej diety w danej chorobie, którą zaleci lekarz prowadzący. Wówczas należy podawać konsumentom posiłki, które są przyrządzone zgodnie z zaleceniami dietetycznymi. Podobnie zresztą jest w przypadku osób starszych, które przebywają w domach pomocy społecznej. Tam też przebywają osoby starsze, które muszą przestrzegać określonej diety, dlatego też osoby zajmujące się planowaniem żywienia powinni uwzględnić zalecenia dietetyczne w danej diecie. O tym już wspomniałem w poście, gdzie napisałem podstawowe zasady układania jadłospisów [1]. Taką przykładową dietą jest dieta lekkostrawna. A zatem czym jest dieta lekkostrawna i dla kogo jest przeznaczona ta dieta? Jakie są zalecenia dietetyczne, jeżeli chodzi o dietę lekkostrawną? W jaki sposób należy przyrządzać posiłki dla konsumentów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, którzy muszą przestrzegać diety lekkostrawnej? Na te pytania odpowiem w tym poście. Najpierw wyjaśnię Państwu, czym jest ta dieta lekkostrawna i komu się tę dietę zaleca?
 

Autor: Patryk
 
Dieta lekkostrawna - czym jest ta dieta i dla kogo jest przeznaczona?
 
Z pewnością każdy zapewne słyszał o tej diecie. Nie wszyscy może o tej diecie słyszeli. Dieta lekkostrawna jest także nazywaną dietę łatwostrawną. A zatem czym jest dieta lekkostrawna? Jak sama nazwa wskazuje, iż dieta lekkostrawna jest dietą, gdzie podaje się osobie chorej wyłącznie potrawy, jak i produkty spożywcze, które są lekkostrawne. Taką dietę muszą przestrzegać wyłącznie osoby, które cierpią na różne choroby układu pokarmowego. Przykład. Jeżeli pacjent, który przebywa w szpitalu, cierpi na wrzody żołądka, musi w takim przypadku spożywać wyłącznie produkty spożywcze, jak i potrawy, które są lekkostrawne. Oczywiście taką dietę musi zalecić lekarz.
Można powiedzieć, że zalecenia dietetyczne w diecie lekkostrawnej są bardzo podobne do diety podstawowej, przy czym tutaj są pewne modyfikacje, które o nich zaraz omówię.
 
Jakie są zalecenia dietetyczne w diecie lekkostrawnej?
 
Tak jak wcześniej wspomniałem, iż zalecenia dietetyczne w diecie lekkostrawnej są dość podobne do diety każdego zdrowego człowieka (o diecie podstawowej pisałem już na blogu [2]), przy czym zaleca się, aby osoba stosująca dietę lekkostrawną spożywała mniej błonnika niż osoba zdrowa. Ilość posiłków, jak i odstępy między posiłkami jest takie same, jak w diecie podstawowej.  Kolejną ważną rzeczą, o której muszę wspomnieć, to sposób przyrządzenia potraw dla konsumentów, którzy mają zalecenie stosowania diety lekkostrawnej.
Tak jak wcześniej wspomniałem, iż  w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego podaje się konsumentom produkty spożywcze i potrawy, które są lekkostrawne (dotyczy jedynie osób, którzy muszą przestrzegać diety lekkostrawnej). Podawane posiłki nie mogą w żaden sposób obciążyć układu pokarmowego u osoby chorej, dlatego też personel kuchni musi odpowiednio przyrządzać potrawy, zgodnie z zaleceniami dietetycznymi w diecie lekkostrawnej. Chodzi mi głównie o użycie dozwolonych produktów spożywczych i przypraw, ale również o zastosowaniu odpowiedniej obróbki termicznej (cieplnej). Personel kuchni musi podawać konsumentom małe posiłki. Personel kuchni nie powinien także używać ostrych przypraw. Najlepszą obróbką cieplną jest gotowanie na parze, we wodzie, czy też pieczenie w piekarniku. Należy pamiętać o tym, że należy podawać konsumentom jedynie dozwolone produkty spożywcze. Jakie?
Poniżej podam Państwu przykładowe produkty spożywcze z każdej grupy, które są dozwolone w diecie lekkostrawnej.
  • produkty zbożowe np. drobne kasze, pieczywo pszenne, ryż
  • mleko i produkty nabiałowe np. produkty mleczne fermentowane tj. jogurt naturalny, chudy twaróg, mleko niskotłuszczowe
  • jajka np. jajka na miękko, omlet
  • mięso, ryby oraz wędliny - zaleca się podawać wyłącznie chude mięsa np. cielęcina, wędliny np. szynka (o małej zawartości tłuszczu!) i ryby np. sandacz, dorsz (nie można w tej diecie podawać ryb smażonych!)
  • masło (masło jest dozwolone, ale małych ilościach)
  • tłuszcze roślinne - np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy
  • ziemniaki (można jedynie podawać ziemniaki purée oraz gotowane we wodzie)
  • warzywa i owoce - np. marchew gotowana, pomidory, sałata, jabłka (po poddaniu obróbki cieplnej), truskawki, maliny, banany
  • cukier i wyroby cukiernicze - cukier (w małych ilościach), dżem, biszkopty
 
W diecie lekkostrawnej podaje się napoje tj. herbata, kompot, kawę zbożową, mleko, wodę mineralną (nie może być gazowana!). Co do przypraw, to tutaj dozwolone są przyprawy tj. np. sól (w małych ilościach!), majeranek, cynamon, koperek.
 
Tak jak wcześniej wspomniałem, iż są pewne produkty spożywcze, które nie są dozwolone w tej diecie. Poniżej podam przykładowe produkty spożywcze z każdej grupy, które nie są dozwolone w diecie lekkostrawnej.
  • produkty zbożowe np. grube kasze, pieczywo razowe
  • mleko i produkty nabiałowe np. tłuste sery, szczególnie sery pleśniowe, mleko z dużą zawart. tłuszczu
  • jajka np. jajka na twardo
  • mięso, ryby oraz wędliny np. tłuste mięsa tj. np. wieprzowina, golonka, tłuste ryby (również nie można spożywać ryb wędzonych!), wędzone wędliny
  • śmietana
  • ziemniaki (dotyczy ziemniaków smażonych, frytek, kopytek, placków ziemniaczanych itp.!)
  • warzywa i owoce np. kapusta, kalafior, czosnek, cebula, gruszki, śliwki
  • grzyby (są ciężkostrawne)
  • rośliny strączkowe np. bob, fasola, groch
  • wyroby cukiernicze np. ciasta z kremem, pączki

Jak wcześniej wspomniałem, że potrawy nie mogą być doprawiane ostrymi przyprawami tj. np. papryka ostra, gorczyca, pieprz. Musztarda także jest niezalecana w diecie lekkostrawnej. Czego nie można podawać do picia? Bardzo mocnej kawy i herbaty oraz gazowanej wody mineralnej. Alkohol także jest zakazany w tej diecie.
 
To tyle, jeżeli chodzi o omówienie diety lekkostrawnej i zaleceń dietetycznych w diecie lekkostrawnej. Zaznaczam, iż mój artykuł ma wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpi porady lekarza lub specjalisty - dietetyka!
 
 
Linki:

Komentarze

  1. Patryku ciekawie napisałeś. Mam wrażenie, że ja jestem cały czas na diecie łatwostrawnej -:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na diecie lekkostrawnej nie jestem ;) Bardzo fajny post i po raz kolejny wiele ciekawych i cennych informacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam takie wrażenie, że jestem na diecie lekkostrawnej:))

    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja też jestem cały czas na diecie lekkostrawnej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie podobnie, też statam się jeść lekko☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym z diety lekkostrawnej wyrzuciła mięso. Samo w sobie przecież tak lekkostrawne nie jest. Z resztą tez za nim nie przepadam, a czasami szkoda. Nie lubię tego sposobu odżywiania, ale trzeba żyć w zgodzie z własnym organizmem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dietę lekkostrawną stosuje się tylko wtedy, kiedy są wskazania medyczne np. w chorobach układu pokarmowego, jak już wspomniałem w tym artykule. Taką dietę stosuje się wtedy, kiedy zaleci lekarz. W diecie lekkostrawnej można spożywać jedynie chude mięsa i ryby, i nie mogą być to smażone, tylko np. pieczone w piekarniku. Ponadto nie podaje się dużych porcji mięsa, tylko małe porcje. Tłuste mięsa są ciężkostrawne. Chodzi też o kaloryczność posiłków, szczególnie zawartość tłuszczu i błonnika w diecie lekkostrawnej.

      Pozdrawiam,
      Patryk

      Usuń
  7. moja mama miała taką dietę 2 tyg i przez nią bardzo schudła...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja teraz nie jestem na żadne diecie :) Szaleję puki mogę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga