Ryż z warzywami

Bardzo lubię mieszankę warzyw na patelnię. Taka mieszanka warzyw na patelnię jest idealna, szczególnie dla osób, którzy nie mają za bardzo czasu na gotowanie. Jest wiele rodzai mrożonych warzyw na patelnię. Wystarczy jedynie wsypać warzywa na patelnię z dodatkiem tłuszczu i przez kilka minut smażyć, a na koniec dodać ulubione przyprawy. Ja bardzo lubię coś dodać do tej mieszanki warzyw. Takim dodatkiem jest ryż, który wcześniej został ugotowany w osobnym garnku. Chcę Państwu pokazać, jak można zrobić szybko obiad z użyciem mieszanki warzyw mrożonych na patelnię i ugotowanego ryżu. I jeszcze jedna ważna rzecz, o którym koniecznie należy wspomnieć. Mrożenie jest świetną metodą konserwacji żywności, gdzie strata witamin i składników mineralna jest znikoma. Przejdźmy teraz do przepisu na te pyszne danko.

Autor: Patryk
 
Przepis na ryż z warzywami
 
Składniki:
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych na patelnię
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 szkl. ugotowanego ryżu
  • ulubione przyprawy np. oregano, mieszanka prowansalska, curry
 
Wykonanie:
Najpierw musimy pokroić cebulę w drobną kostkę oraz czosnek (drobno pokroić w plasterki), wrzucić na patelnię i zeszklić na oleju rzepakowym (na grubej patelni). Po kilku minutach należy wsypać mieszankę warzyw na patelnię, dodać wcześniej ugotowany ryż (ostudzony), doprawić ulubionymi przyprawami, wszystko należy wymieszać, przykryć patelnię i przeprowadzić dalszą obróbkę cieplną przez kilka minut.

Komentarze

  1. Też robię podobne danie i potwierdzam, że smakuje świetnie :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Danie proste, a zarazem smaczne :)

      Serdecznie pozdrawiam,
      Patryk

      Usuń
  2. Patryku pyszna propozycja dla zapracowanych. Ja tez często robię takie warzywa podlewam troszkę bulionem lub oliwką. Pozdrawiam Ciebie i życzę wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo osób nie ma czasu na gotowanie, więc takie danie jest idealne dla tych osób ;) Szybko i smacznie :) Muszę następnym razem spróbować zrobić takie danie z bulionem :)
      Dziękuję za życzenia. Również życzę Pani wesołych świąt :)

      Serdecznie pozdrawiam,
      Patryk

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja tak samo lubię te danie :)

      Serdecznie pozdrawiam i życzę wesołych świąt!
      Patryk

      Usuń
  4. Lubię takie lekkie dania!

    Wszystkiego co najlepsze, najwspanialsze i najpiękniejsze, a przede wszystkim zdrówka, spokoju, miłości i radości dla Ciebie i Twoich bliskich.

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia. Ja również życzę zdrowych, radosnych i pogodnych świąt Wielkanocnych.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Patryk

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dokładnie, danie jest bardzo pożywne i przede wszystkim smaczne :)

      Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt!
      Patryk

      Usuń
  6. A myślałam, że na święta uraczysz nas jakimś przepisem z jajkiem :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myślałem, aby dodać jakiś przepis świąteczny :) Jednak dałem przepis na danie, które możemy szybko przyrządzić na obiad.

      Również życzę wesołych świąt!
      Patryk

      Usuń
  7. W sumie lubię takie dania. ;3

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie i czasem robie takie warzywne mieszanki, np. marchewka, pieczarki, por i papryka - obranie, pokrojenie to 15 minut, gotowanie tez nie zabiera duzo czasu ;-) Najczesciej dodaje tez ryz, czasem kawalek kurczaka i gotowy pozywny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie dania :) Smaczne i zdrowe :D Najlepsze połączenie jakie można sobie wymarzyć!
    udanego weekendu :)
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie danie i często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja bym do tej potrawy wrzuciła żywe warzywa ;) a nie mrożone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone warzywa są bardzo dobre. Mrożenie jest wyśmienitą metodą konserwacji żywności, a po za tym strata witamin i składników mineralnych podczas mrożenia żywności jest bardzo minimalna. Nie rozumiem, dlaczego ludzie tak krytykują mrożenie, które jest świetną metodą konserwacji żywności.

      Pozdrawiam,
      Patryk

      Usuń
  12. czasami robię podobny :) czasami też dodaję jeszcze mięso np. z indyka lub kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga