Racuchy z jabłkami (racuchy drożdżowe)

Przedstawię Państwu kolejny przepis kulinarny na znane nam racuchy drożdżowe z jabłkami. Racuchy są idealne na deser lub na podwieczorek. Racuchy możemy robić nie tylko z jabłkami, ale i z gruszkami, z bananami, z truskawkami, czy też z jagodami. Można również zrobić racuchy bez dodatku drożdży (z dodatkiem proszku do pieczenia). Przepis na racuchy bez drożdży (z dodatkiem proszku do pieczenia) możecie Państwo również znaleźć na moim blogu. Link do tego przepisu podam poniżej [1]. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, jeżeli ktoś jeszcze nie robił racuchów na drożdżach.


Autor: Patryk

Przepis na racuchy z jabłkami (racuchy drożdżowe)
 
Składniki:
  • wcześniej zrobiony zaczyn (zaczyn z ciepłego mleka, mąki, drożdży i cukru)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 jabłka (inne owoce np. gruszki, banany, truskawki)
  • opcjonalnie: cukier waniliowy lub wanilinowy


Wykonanie:
Na początek należy zrobić zaczyn. Do przygotowania zaczynu potrzebujmy ciepłe mleko (1 szkl.), mąkę, pół kostki drożdży (pokruszone) oraz 1,5 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki na zaczyn należy wymieszać, przykryć naczynie suchą ściereczką i pozostawić zaczyn na ok. 15 min. W osobnej misce należy zrobić ciasto na racuchy. Do miski musimy wsypać mąkę pszenną, wlać wcześniej przygotowany do racuchów zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, mąki i cukru, dodać cukier (opcjonalnie cukier waniliowy lub wanilinowy) oraz 1 jajko. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, należy dosypać trochę mąki, a jeżeli będzie za rzadkie, należy dolać trochę mleka. Ponownie należy przykryć naczynie suchą ściereczką, gdzie zrobiliśmy ciasto na racuchy i pozostawić na ok. 30 min. Zanim będziemy smażyć racuchy, do ciasta należy dodać jabłka (należy obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki) i ponownie należy wymieszać. Ostatnim etapem jest obróbka cieplna, czyli smażenie. Racuchy smażymy z dwóch stron (na rozgrzanym oleju rzepakowym). Gotowe usmażone racuchy możemy podać z wcześniej posypanym cukrem pudrem.
 
 
Linki:

Komentarze

  1. Zawsze gdy robię racuchy na drożdżach nie mogę ich wyrobić, gdyż cały czas ciasto rośnie w naczyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam racuchy drożdżowe, to smak mojego dzieciństwa :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie się prezentują! Uwielbiam racuchy!
    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam racuchy ,najlepiej taki ciepłe.Bardzo często robię .Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na śniadanko bym sobie zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię racuszki, placuszki... z jabłkami. Drożdżowych nie robiłam. Muszę spróbować, bo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. racuchy z jabłkami to wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga