Obsługa konsumenta w zakładach gastronomicznych - w jaki sposób podaje się kawę w zakładach gastronomicznych?

Kolejny artykuł będzie na temat podawania kaw w zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie w kawiarniach, w restauracjach, czy też w hotelach. W tym artykule szczególnie dowiesz się, w jaki sposób podaje się kawę oraz w jaki sposób przyrządza się różne kawy. Na temat kawy będzie jeszcze mowa na moim blogu. Ten post szczególnie polecam uczniom szkoły gastronomicznej, a szczególnie osobom, którzy planują założyć kawiarnię, czy restaurację.

Autor: Patryk

Bardzo lubię pić kawę, szczególnie z mlekiem. Jest zresztą pita prawie w wielu krajach m.in. we Włoszech, w Niemczech, w Armenii. Nawet jest wzmianka o kawie w książce pt. ,,Pan Tadeusz”, której autorem tej książki jest Adam Mickiewicz. Samych metod parzenia kawy jest wiele, o czym omówię później. Na początku napiszę kilka zdań na temat kawy. Kawa jest napojem kofeinowym, gdyż ziarna kawowca zawierają ten związek chemiczny. Kofeina jest związkiem chemicznym organicznym o wzorze sumarycznym C8H10N4O2. Przede wszystkim zawartość kofeiny w filiżance kawy jest różna. To dzięki ziarnom kawowca, które należy zmielić przed zaparzeniem, możemy uzyskać napój kofeinowy, czyli kawę. W wielu krajach uprawia się ziarna kawowca m.in. w Brazylii, czy w Meksyku, a najbardziej dla nas znane odmiany kawy to Arabica, czy Robusta. Również mamy wiele stopni palenia kawy, od bardzo jasnej do bardzo ciemnej. Kawę podaje się nie tylko konsumentom na śniadanie w różnych obiektach turystycznych, ale również w restauracjach, czy w kawiarniach. Często kawę podaje się podczas podawania deseru. Myślę, że wystarczy tyle informacji wstępnych na temat kawy, gdyż ten artykuł jest poświęcony podawaniu kawy w zakładach gastronomicznych. Zrobię osobny wpis na temat kawy, gdzie również omówię pozytywne skutki picia kawy dla naszego organizmu. Przejdźmy teraz do omówienia sposobu parzenia kawy.

Autor: Patryk

W czym parzymy kawę w zakładach gastronomicznych? Jakie rodzaje kaw podaje się w zakładach gastronomicznych? W czym podajemy kawę? Z jakimi dodatkami podaję się kawę?
 
Przede wszystkim w zakładach gastronomicznych używa się gastronomicznego ekspresu ciśnieniowego do zaparzania kawy. Często takie ekspresy posiadają pieniacz do mleka. Do zaparzania kawy można również użyć m.in. kawiarkę, czy zaparzacz do kawy i herbaty, które często są używane w cateringu. Również mamy popularne ekspresy przelewowe, które również służą do zaparzenia kawy.
Należy jednak pamiętać, że zakładając kawiarnię, czy restaurację, należy zakupić młynek do kawy, bo najlepsza kawa jest ze świeżo zmielonych ziaren kawowca.
 
W zakładach gastronomicznych podaje się konsumentom różne rodzaje kaw. Poniżej podam kilkanaście przykładowych rodzai kaw, jakie podaje się konsumentom w zakładach gastronomicznych:
  • espresso
  • kawa po turecku (kawa parzona w tygielku)
  • cappuccino (espresso + mleko spienione)
  • latte
  • latte macchiato
  • mocha
  • kawa po wiedeńsku (z dodatkiem bitej śmietany)
  • irish coffe, czyli kawa po irlandzku z dodatkiem alkoholu, czyli whiskey i bitej śmietany
  • russian coffe, czyli kawa z dodatkiem alkoholu - wódki
  • con panna, czyli kawa z dodatkiem bitej śmietany (podwójne espresso)
  • americano, czyli espresso i gorąca woda
  • affogato, czyli espresso z dodatkiem gałki lodów o smaku waniliowym
  • cortado, czyli espresso z mlekiem

Autor: Patryk

To tylko niektóre wybrane przeze mnie rodzaje kaw, jakie podaje się konsumentom w zakładach gastronomicznych. Kawę podaje się nie tylko w filiżance do kawy z podstawką (espresso podaje się w małej filiżance z podstawką), ale również w dużych szklankach np. kawę latte macchiato.
Należy także pamiętać o tym, iż w zakładach gastronomicznych niekiedy podaje się  konsumentom zaparzoną kawę w dzbanku do kawy. Z takiego dzbanka może sobie konsument nalać kawę do filiżanki. Jeżeli podajemy konsumentom kawę w dzbanku, wówczas należy podać konsumentowi dzbanuszek z mlekiem lub ze słodką śmietanką, jeżeli konsument chce wypić kawę z mlekiem lub ze śmietankąJeżeli konsument zamówi kawę espresso, wówczas kelner powinien podać konsumentowi szklankę wody. Kawę często lubimy pić z dodatkiem cukru, dlatego też często podaje się cukier w saszetce lub w cukierniczce wraz z łyżeczką do cukru.
Innym dodatkiem do kawy są wiórki z czekolady, bita śmietana lub mieszanka przypraw do kawy. Należy też pamiętać o podaniu łyżeczki do kawy, jeżeli konsument chce wypić kawę z dodatkiem cukru.

Jak widzicie Państwo, iż mamy wiele sposobów przyrządzenia kawy, gdzie często używa się ekspresu ciśnieniowego do parzenia kawy. Inną dość popularną kawą jest kawa zbożowa. O kawie zbożowej pisałem już na blogu, gdzie link do tego wpisu podam poniżej [1].
Zapraszam do odwiedzenia następnego postu, który pojawi się niebawem na blogu.


Linki:
[1] http://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/2016/05/kawa-zbozowa.html

Komentarze

  1. Patryku poruszyłeś mój ulubiony temat KAWY :) Wszystkie przykładowe rodzaje kaw biore w ciemno i na pewno będę je robiła w/g Twoich wskazówek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cieszę się, że Pani spodobał się post na temat kawy :) Z pewnością jeszcze będzie post o kawie i o podawaniu herbaty zakładach gastronomicznych :)

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy artykuł, niestety nie jestem amatorką kaw. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesujący wpis! Lubię kawkę z mlekiem rankiem.
    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety podawanie wody do espresso wciąż nie jest regułą. A może podasz nam jakieś przepisy na pyszną kawę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Na blogu może Pani znaleźć przepis na pyszną kawę cappuccino, ale z shakera - link do przepisu: http://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/2016/01/kawa-cappuccino-z-shakera.html

      Inną metodą jest wlanie spienionego mleka (za pomocą ręcznego spieniacza do mleka) do kawy. Na spienione mleko posypujemy odrobiną kakao lub posypki czekoladowej do kawy.
      Na blogu napiszę post, gdzie podam kilka świetnych przepisów na zrobienie pysznej kawy. W najbliższym czasie taki post pojawi się na blogu. Dam znać, kiedy ten post pojawi się na blogu.
      Dziękuję za propozycję napisania postu.

      Serdecznie Panią pozdrawiam,

      Patryk

      Usuń
  5. Ja lubię latte, ale najbardziej to herbatkę ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię kawę i temat dla mnie bardzo ciekawy. :-) Fajny post. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja wielbię latte:) innej nie pijam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam latte.
    Och,ale mi narobiłeś ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię pić kawę.Chętnie poczekam na Twoje przepisy.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O dopiero teraz dostrzegłam ten wpis o kawach Bardzo lubie dobra kawe ale staram się pic tylko jedna dziennie Teraz to jest taki wybor kaw ze można oszaleć Uwielbiany starbuks czy costa wiecznie sa oblegane a ja jeśli mam się przyznać to lubie mala czarna taka z duza moca podawana ze szklanka zimnej wody Ale taki smak to tylko na urlopie Normalnie to chyba zwykla z mleczkiem Niemniej jednak temat mega ciekawy bo i smaczny Niby jedna kawa a tyle upodoban. Teraz na urlopie pilam kawe z wielbłądzim mlekiem ale chyba się nie zaprzyjaźnimy Pozdrawiam Cie Patryk bardzo cieplo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Agnes!

      To fakt, że jest duży wybór kaw :) Ja bardzo lubię kawę cappucino, kawę latte, czy latte macchiato. Generalnie to ja lubię najbardziej pić kawę z mlekiem lub mlekiem skondensowanym. Ja jestem miłośnikiem kawy :)

      Również pozdrawiam i życzę miłego dnia!
      Patryk

      Usuń
  11. Najbardziej lubię latte w restauracji - taką z expresu! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ciekawy post :) uwielbiam kawę ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga