Technologia gastronomiczna - rozdrabnianie warzyw i owoców w obróbce wstępnej (czystej) podczas przyrządzania potraw w zakładach gastronomicznych

Kolejny artykuł z zakresu technologii gastronomicznej będzie na temat rozdrabniania różnych warzyw i owoców podczas obróbki wstępnej (czystej) przy przyrządzaniu potraw w zakładach żywienia zbiorowego. W moim artykule dowiesz się, w jaki sposób możemy rozdrabniać warzywa i owoce. Ten artykuł szczególnie polecam uczniom szkoły gastronomicznej.
 
Autor: Patryk
 
Pojęcie rozdrabnianie w technologii gastronomicznej.
Urządzenia i narzędzia, jakie wykorzystuje się do rozdrabniania warzyw i owoców.
Przykładowe sposoby rozdrabniania warzyw i owoców.

Na moim blogu pojawił się artykuł, który dotyczył etapów poszczególnych pracy podczas przygotowywania i wydawania potraw w zakładach gastronomicznych [1]. Jednym z tych etapów jest obróbka wstępna. Obróbka wstępna nie tylko polega na rozmrażaniu np. mięsa, obieraniu, czy myciu warzyw i owoców, ale również na rozdrabnianiu warzyw i tym właśnie będzie dotyczyć mój artykuł. Czym zatem jest rozdrabnianie?
Rozdrabnianie to nic innego jak krojenie warzyw oraz niektórych owoców, ale również i siekanie, tarcie, szatkowanie, czy też np. mielenie surowca. Takie czynności wykonuje każda osoba w kuchni podczas przyrządzenia jakiejś potrawy, surówki, czy też sałatki. Podczas rozdrabniania warzyw i owoców używa się zazwyczaj noża (musi być oczywiście ostry!). Nie tylko zresztą używa się noża do rozdrabniania warzyw i owoców. W zakładach gastronomicznych mamy wiele urządzeń i narzędzi, które pomogą nam rozdrobnić warzywa i niektóre owoce np. szatkownica, tarka do rozdrabniania warzyw, gastronomiczna maszyna do rozdrabniania warzyw i niektórych owoców (wykorzystuje się różne tarcze do rozdrabniania warzyw i owoców). W zakładach gastronomicznych również używa się wilka, czyli urządzenie gastronomiczne do rozdrabniania np. mięsa. Podałem tutaj jedynie kilka przykładowych urządzeń i narzędzi, jakie stosuje się w gastronomii do rozdrabniania warzyw i niektórych owoców.
Kolejną rzeczą, o której muszę napisać, to różne techniki rozdrabniania warzyw i owoców, jakie stosuje się podczas obróbki wstępnej (czystej) przy przyrządzaniu potraw, surówek, czy sałatek w zakładach gastronomicznych. W technologii gastronomicznej wyróżnia się bardzo wiele technik rozdrabniania warzyw, czy też niektórych owoców. Ja jedynie podam sześć przykładowych technik rozdrabniania warzyw i niektórych owoców, które są często stosowane w kulinarii. Techniki rozdrabniania przykładowych warzyw i owoców przedstawię w poniższym obrazku, który został wykonany przeze mnie.

Przykładowa technika rozdrabniania warzyw i niektórych owoców, autor: Patryk

Poniżej przedstawię kolejny wykonany przeze mnie obrazek, który przedstawia przykładowe nazwy technik rozdrabniania wybranych przeze mnie warzyw i owoców.

Przykładowa technika rozdrabniania jabłka, papryki, marchwi, pomidora, rzodkiewki i cebuli, autor: Patryk

Kolejną rzeczą, którą chcę omówić to francuskie nazewnictwo technik rozdrabniania warzyw, czy też owoców. Każda technika rozdrabniania warzyw, czy owoców ma swoją francuską nazwę. Podam pięć przykładowych nazw rozdrabniania warzyw, czy owoców:
Vichy, Julienne, Bátonnet, Jardinière, Paysanne.
 
Na zakończenie chcę dodać kilka ważnych uwag odnośnie do rozdrabniania warzyw i owoców:
- w zakładach gastronomicznych należy użyć odpowiedniej deski i odpowiedniego noża do krojenia warzyw (deska o kolorze zielonej);
- przestrzegać zasady BHP oraz zasady higieny podczas rozdrabniania warzyw za pomocą ostrego noża lub urządzenia gastronomicznego do rozdrabniania warzyw i owoców;
- stosować odpowiednią odzież roboczą podczas wykonywania obróbki wstępnej;
- każde warzywa i owoce, jakie będziemy kroić, muszą być wcześniej umyte.
 
To tyle, jeżeli chodzi o rozdrabnianie warzyw i owoców w zakładach gastronomicznych.
Zapraszam do odwiedzenia następnego wpisu, który pojawi się niebawem na blogu.

 
Linki:

Komentarze

  1. Bardzo mi się przydaje w tym celu robot☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie zawsze chce mi się kroić w kostkę zwłaszcza marchewkę - ale najbardziej nie lubię trzeć na tarce !

    OdpowiedzUsuń
  3. W dużych zakładach jest bardzo ciężka praca,wiec odpowiednie urządzenia do krojenia i obróbki warzyw są niezbędne 😫

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem leniwiec i nie mam zdolności do krojenia Dlatego tez korzystam z wszelkich technicznych udogodnień POZDROWIONKA

    OdpowiedzUsuń
  5. Korzystam z pomocy robota kuchennego i męża. :-)
    Mąż pokroi ładniej, a robot szybciej. ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ja najczęściej kroję wszystko w kostkę:) ot praktyka wyniesiona z czasów młodości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dużo owoców i warzyw ścieram na tarce ale tu chyba nie ma tej metody :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią na moim blogu!

      Tarka jest świetna do rozdrabniania warzyw, czy owoców. Też ją używam do rozdrabniania różnych warzyw, czy owoców.

      Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do ponownych odwiedzin :)

      Patryk

      Usuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga