Faworki

Na deser lub podwieczorek polecam faworki (chrusty). Przepis na faworki, który podam poniżej, jest bardzo prosty. Zamiast kwaśnej śmietany (kwaśna śmietana często jest dodawana do ciasta na faworki), dodałem jogurt naturalny (musi być w temperaturze pokojowej). Jeżeli chodzi o tłuszcz do smażenia, ja użyłem oleju rzepakowego, który zresztą jest najlepszym tłuszczem roślinnym do różnych obróbek termicznych m.in. do smażenia. Co ciekawe, iż takie faworki również je się m.in. w Niemczech (Raderkuchen). Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu.
 
Autor: Patryk

Przepis na faworki
 
Składniki:
  • 150g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina octu bądź spirytusu

Wykonanie:
Na początek należy zrobić ciasto na faworki. Do miski należy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać). Potem dodajemy żółtka, jogurt naturalny, szczyptę soli oraz odrobinę octu lub spirytusu. Ciasto należy dość dokładnie zagnieść (ciasto na faworki zagniataymy ręką). Jeżeli zrobiliśmy ciasto na faworki, ciasto przekrawamy na 3 części. Każdą część należy rozwałkować na stolnicy za pomocą wałka, a potem robimy długie paski na wcześniej rozwałkowanym cieście (długość ok. 10 cm, szerokość ok. 3 cm.). Koniec ciasta należy przewlec przez otwór, który musi być zrobiony na środku każdego paska. Kolejną rzeczą jest obróbka cieplna, czyli smażenie ciasta w głębokim tłuszczu. Usmażone faworki kładziemy na talerz (na talerz połóżmy kawałek papierowego ręcznika kuchennego), a na koniec faworki posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Bardzo je lubię, pyszny smak klasyki ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Są bardzo pyszne i chrupiące :)

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  2. Kilka lat ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Rebel :)

      Spróbuj zrobić takie faworki :) Są rewelacyjne w smaku :)

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
    2. Hah, żebym jeszcze miała czas.

      Usuń
  3. Dawno nie jadłam. Moze kiedyś sie pokuszę o ich zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią! :

      Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, jak i za dodany komentarz pod postem :)
      Polecam wypróbować ten przepis :) Faworki są nie tylko pyszne, ale również chrupiące.

      Serdecznie Panią pozdrawiam i zapraszam do ponownych odwiedzin :)

      Patryk

      Usuń
  4. Idealnie Ci wyszły. W moim domu też używam oleju rzepakowego ponieważ polecany jest dla tych osób, które nie jedzą ryb. Ma w składzie kwasy omega 3.Ja jem ryby, ale mam w domu wegetarian i ze względu na nich.Faworki piękne i chrupiące. Pozdrawiam serdecznie :) ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)

      Olej rzepakowy jest świetnym tłuszczem roślinnym, który ma dużo kwasów omega-3 w porównaniu do innych tłuszczów roślinnych np. oliwy z oliwek, która ma mniej tych kwasów omega-3.
      Muszę koniecznie napisać artykuł na temat tłuszczów, które nadają się do smażenia.

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  5. Faworki zawsze jem u koleżanki nie bardzo mi wychodzą ;) Twoje pysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!

      Dziękuję za odwiedzenie bloga, jak i za dodany komentarz :)
      Dziękuję za miłe słowa :) Niech Pani spróbuje mojego przepisu :) Na pewno Pani uda się zrobić faworki :)

      Serdecznie Panią pozdrawiam,

      Patryk

      Usuń
  6. Dzisiaj robię sernik. Faworki będą następne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco wypróbować przepis na faworki :) Są pyszne i chrupiące :)

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  7. Chętnie zrobię faworki z Twojego przepisu. Najwięcej używam olej rzepakowy.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Są bardzo przepyszne. Ja tak samo często używam olej rzepakowy :) Jest najlepszy :)

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  8. No i znow jestem pod wrazeniem Chetnie wykorzystam ten przepis Mam jednak pytanie Czy mogę uzyc olej kokosowy zamiast rzepakowego? Nie lubie rzepakowego Jest jakiś cierpki dla mnie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Agnes! :)

      Koniecznie wypróbuj ten przepis na faworki. Są bardzo pyszne.
      Zamiast oleju rzepakowego, można użyć smalcu, który jest najlepszy do smażenia z punktu widzenia kulinarnego. Smalec nie tylko zawiera tłuszcze nasycone, które są odporne na wysoką temperaturę, ale również ma wysoką temp. dymienia. Olej kokosowy również zawiera dużo tłuszczy nasyconych, a temp. dymienia wynosi ok. 200 st. C, więc też nadaje się do smażenia.

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  9. Pysznie wyglądaja Twoje faworki. :-) Oj...zjadłabym... :-)
    Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jeszcze spróbuje zrobić faworki, ale pieczone w piekarniku :)

      Pozdrawiam,

      Patryk

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Ja jadłem pączki i faworki. Muszę koniecznie zrobić oponki, które bardzo lubię :)

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  11. Jeszcze nie jadłam faworków z jogurtem naturalnym, super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam do zrobienia takich faworków. Dużo osób dodaje do ciasta na faworki kwaśną śmietanę, a jogurt naturalny tak samo jest doskonały do faworków :)

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Ja tak samo :) Są tak chrupiące i apetyczne :)

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  13. Faworki <3 Uwielbiam! U mnie moja babcia robiła najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo uwielbiam faworki :) Są przepyszne :)

      Pozdrawiam,

      Patryk

      Usuń
  14. Ale się głodna zrobiłam. Ostatki a ja ciągle bym jadła pączki i faworki. Już nie mogę patrzeć bo trzeba przestać z tym obżarstwem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią! :)

      Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, jak i za dodanie komentarza pod postem :)
      Tak to już jest, że ciągle się ma apetyt na słodycze :) W takim przypadku najlepsza opcją jest zjedzenie czegoś słodkiego raz w tygodniu :)

      Pozdrawiam,

      Patryk

      Usuń
  15. idealne! zostało jeszcze?:D to wpadam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Kathy!

      Już nie mam faworków, ale można jeszcze raz zrobić i usmażyć ;)

      Pozdrawiam,

      Patryk

      Usuń
  16. Niby tak prosto a mnie one zawsze przerażał - ale za to do jedzenia faworków jestem pierwsza! hihiih

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie niech Pani spróbuje:) Na pewno Pani wyjdą :)

      Pozdrawiam,

      Patryk

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, jak i za dodanie komentarza :)

      Faworki są tak smaczne, że trudno ich nie lubić :) A ja właśnie je uwielbiam <3

      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do ponownych odwiedzin,

      Patryk

      Usuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga