Wartość energetyczna produktów spożywczych - jak obliczyć wartość energrtyczną różnych produków spożywczych? Wzór na obliczenie wartości energetycznej oraz przykłady

Kolejny wpis związany z żywnością i żywieniem konsumenta w zakładach żywienia zbiorowego będzie na temat wartości energetycznej produktów spożywczych. W tym artykule dowiecie się Państwo, jak obliczyć wartość energetyczną różnych produktów spożywczych na podstawie wzoru na obliczenie wartości energetycznej, które podam poniżej. Zwracam też uwagę, że taka wiedza jest bardzo potrzebna nie tylko studentom, którzy studiują technologię żywności i żywienie człowieka lub dietetykę, ale również uczniom szkoły gastronomicznej. Każdy uczeń szkoły gastronomicznej ma przeznaczone godziny zajęć z żywienia, gdzie na takich zajęciach, każdy uczeń będzie uczyć się m.in. obliczania wartości energetycznej produktów spożywczych.  Przejdźmy teraz do głównej części mojego artykułu.

Autor: Patryk
 
Każdy kupuje różne produkty spożywcze. Na każdym opakowaniu produktu spożywczego jest napisana wartość energetyczna, ilość białka, tłuszczu i węglowodanów, zazwyczaj w 50 g lub 100 g produktu spożywczego (w tabelce GDA). Taką tabelkę GDA znajdziecie Państwo na etykietach w wielu produktach spożywczych np. dżemach, pieczywa, czy np. mleka w kartonie. Kwestię przekazywania konsumentom informacji na temat żywności określa prawo żywnościowe m.in.  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004.
Jak mówi nam art. 2 ust. 2 pkt b ww. rozporządzenia, „prawo dotyczące informacji na temat żywności oznacza przepisy unijne regulujące informacje na temat żywności, w szczególności dotyczące etykietowania, w tym przepisy o ogólnym charakterze mające zastosowanie do wszystkich środków spożywczych w szczególnych okolicznościach lub do niektórych kategorii środków spożywczych oraz przepisy mające zastosowanie wyłącznie do określonych środków spożywczych”.
Muszę dodać, że załącznik nr 1 do ww. rozporządzenia określa, czego dotyczą informacje na temat wartości odżywczej produktów spożywczych. Z kolei załącznik nr 14 do ww. rozporządzenia przedstawia wykaz współczynników przeliczeniowych, które używa się do obliczenia wartości energetycznej produktów spożywczych. O zastosowaniu tych współczynników do obliczenia wartości energetycznej mówi nam art. 31 ust. 1 ww. rozporządzenia.
Poniżej podam 4 przykładowe współczynniki przeliczeniowe, które określa nam załącznik nr 14 do ww. rozporządzenia:
  • węglowodany (z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych)  - 17 kJ/g - 4 kcal/g
  • białko - 17 kJ/g - 4 kcal/g
  • tłuszcz - 37 kJ/g - 9 kcal/g
  • alkohol (etanol) - 27 kJ/g - 7 kcal/g

Na podstawie współczynników przeliczeniowych, które zostały podane załączniku nr 14 do ww. rozporządzenia, będziemy mogli obliczyć wartość energetyczną różnych produktów spożywczych, które zresztą użyjemy do obliczania wybranych przeze mnie produktów spożywczych.
 
Skoro już Państwo wiecie nieco o prawie żywnościowym, które reguluje kwestię podawania informacji na temat żywności i współczynników przeliczeniowych, które używa się do obliczenia wartości energetycznej produktu spożywczego, to teraz najwyższy czas podać wzór na obliczenie wartości energetycznej.

Jak obliczyć wartość energetyczną produktu spożywczego na podstawie wzoru?

Obliczanie wartości energetycznej jest bardzo proste. Należy trochę poćwiczyć, a szybko się nauczymy. Aby każdy zrozumiał, w jaki sposób oblicza się wartość energetyczną produktu spożywczego, przedstawię poniżej wzór na obliczenie wartości odżywczej. Wzór jest podany w ramce.


Sposób obliczania wartości energetycznej produktu spożywczego na podst. współczynników przeliczeniowych, autor: Patryk
 
Skoro podałem u góry wzór na obliczenie wartości energetycznej, poniżej przedstawię 3 wybrane przeze mnie produkty spożywcze, gdzie podam ich wartość odżywczą w 100 g produktu spożywczego i na tym podstawie obliczę jego wartość energetyczną.
 
Przykład 1
 
Obliczmy sobie wartość energetyczną mleka krowiego o 3,2% zawartości tłuszczu. 100 g mleka 3,2% zawiera 3,2 g tłuszczu, 4,7 g węglowodanów i 3,0 g białka.
 
Na podstawie wzoru na obliczenie wartości energetycznej, który podałem u góry, obliczymy wartość energetyczną mleka 3,2%.
 
Obliczamy:
białko - 3,0 g x 4 kcal = 12 kcal, tłuszcze - 3,2 g x 9 kcal = 28,8 kcal, węglowodany - 4,7 g x 4 kcal = 18,8 kcal
 
Wszystko dodajemy: 12 kcal + 28,8 kcal18,8 kcal = 59,6 kcal
 
Z powyższego obliczenia wiemy, że 100 g mleka 3,2% dostarcza nam 59,6 kcal.
 
Przykład 2
 
Obliczymy wartość energetyczną jogurtu naturalnego, który w 100 g jogurtu naturalnego zawiera 3,1 g tłuszczu, 4,0 g węglowodanów i 4,8 g białka.

Obliczamy:
białko - 4,8 g x 4 kcal = 19,2 kcal, tłuszcze - 3,1 g x 9 kcal = 27,9 kcal, węglowodany - 4,0 g x 4 kcal = 16 kcal

Sumujemy: 19,2 kcal + 27,9 kcal + 16 kcal = 63,1 kcal

Na podstawie powyższych obliczeń wiemy, że 100 g jogurtu naturalnego dostarcza nam 63,1 kcal.

Przykład 3

Obliczymy teraz wartość energetyczną sera twarogowego półtłustego, który w 100 g sera twarogowego zawiera 4,0 g tłuszczu, 3,4 g węglowodanów i 17 g białka.

Obliczamy:
białko - 17 g x 4 kcal = 68 kcal, węglowodany - 3,4 g x 4 kcal = 13,6 kcal, tłuszcze - 4,0 g x 9 kcal = 36 kcal

Sumujemy: 68 kcal13,6 kcal + 36 kcal = 117,6 kcal

Na podstawie obliczeń wiemy, że 100 g sera twarogowego półtłustego dostarcza nam 117,6 kcal.

To tyle, jeżeli chodzi o obliczanie wartości energetycznej produktów spożywczych. Podałem jedynie 3 przykładowe produkty spożywcze, gdzie policzyliśmy ich wartość energetyczną na podstawie zawartości składników pokarmowych w 100 g produktu spożywczego. Można w domu poćwiczyć obliczanie wartości energetycznej na podstawie danych (w tabeli GDA), jakie znajdują się na etykiecie danego produktu spożywczego.
Kolejny wpis będzie przepisem kulinarnym, gdzie podam przepis na pyszny sernik.
Zapraszam do ponownych odwiedzin. 

Komentarze

  1. Wydaje się skomplikowane, ale chyba po paru cwiczeniach dałabym sobie radę, bardzo ciekawe☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością dałaby Pani radę obliczyć wartość energetyczną jakiegoś produktu spożywczego :)
      To bardzo proste :)

      Serdecznie Panią pozdrawiam,
      Patryk

      Usuń
  2. Bardzo dobre gdy chce się ustalić jakąś dietę 👍Twój artykuł polecę swoim przytegim koleżankom 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) Nie mniej jednak należy pamiętać, że to dietetyk musi ustalić komuś dietę w różnych chorobach dietozależnych i dietoniezależnych :) Nigdy nie należy tego robić samemu, bo i są takie osoby, co próbują sobie układać diety z limitem kaloryczności, często to diety 1000 kcal, a szczególnie osoby, które ciężko pracują fizycznie, taką dietę nie powinno się stosować, dlatego też mamy normy żywieniowe, które określają, ile kalorii powinna dostarczyć dana osoba, w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej, czy chociażby stanu zdrowia.

      Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do ponownych odwiedzin :)

      Patryk

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy i przydany artykuł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że spodobał się Pani mój artykuł :)

      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do ponownych odwiedzin :)

      Patryk

      Usuń
  4. ja kiedyś bawiłam się w takie liczenie kalorii ale potem dałam sobie spokój :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Kathy! :)
      Obliczenia, jakie podałem moim artykule, wykorzystuje się głównie do określenia wartości energetycznej produktu spożywczego :) Dietetyk, który układa komuś dietę, również musi określić kaloryczność śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji oraz określić ilość białka, tłuszczy i węglowodanów w danym posiłku. Dzięki takim obliczeniom wiemy, ile kalorii dostarczymy poprzez zjedzenie jakiegoś produktu spożywczego.

      Pozdrawiam serdecznie,

      Patryk

      Usuń
  5. Rzeczywiście nie takie to trudne, gdy nabierze się wprawy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Straszne te cyfry Chyba musze przysiasc i z 10 razy to przeczytać i może dzięki temu cos zostanie w mojej glowie Jak zwykle profesjonalne podejście do tepatu! Pozdrawiam Patryk bardzo cieplo!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga