Szkolenie pracowników kuchni zakładów żywienia zbiorowego w zakresie HACCP, GHP i GMP. Dlaczego kucharze i pomoce kuchenne powinni znać się na bezpieczeństwe żywności i na prawie żywnościowym?

Wiedza z zakresu bezpieczeństwa żywności przez pracowników kuchni jest bardzo ważne. Szczególnie szkolenie pracowników kuchni w zakresie HACCP, GHP/GMP jest bardzo ważne. Chcę poruszyć ten temat, aby uświadomić, jak ważna jest znajomość bezpieczeństwa żywności przez personel kuchni, gdyż świadczenie usług związanych z żywieniem wymaga dużej odpowiedzialności ze strony kierownika placówki żywienia zbiorowego, jak i personelu kuchni.

Prawo żywnościowe jest jedną z ważnych dziedzin prawa, gdzie szczególnie musi być przestrzegane w różnych zakładach żywienia zbiorowego. Prawnicy, czy specjaliści ds. HACCP zajmują się tą dziedziną, ale czy tylko oni muszą znać to prawo? Oczywiście, że nie. Dlaczego? A no dlatego, że potrawy, jakie podajemy konsumentom, muszą być bezpieczne do spożycia przez konsumenta. Wiadomo, że płacimy za usługi żywieniowe, więc wymagamy, aby nam te potrawy nie zaszkodziły. Higiena w placówkach żywienia zbiorowego jest dość ważna. Nie ulega wątpliwości, że wiedza z zakresu prawa żywnościowego oraz wiedza z zakresu bezpieczeństwa żywności jest dość ważna, którą powinni posiadać nie tylko właściciele firm, kierownicy, ale również i pracownicy kuchni (od szefów kuchni aż po pomoce kuchenne) zakładów żywienia zbiorowego. Z tego powodu, pracownicy zakładów żywienia zbiorowego powinni uczęszczać na różne szkolenia, szczególnie szkolenia w zakresie HACCP, GHP/GMP. To dotyczy w szczególności zespołu zajmującego się wdrażaniem, stosowania, jaki prowadzeniem dokumentacji w zakresie HACCP, GHP/GMP. Samo szkolenie BHP nie obejmuje dziedziny prawa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności, bo jak wiadomo, szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy obejmują jedynie zakres wykonywania pracy zgodnie z przepisami i zasadami BHP. Jak każdy wie, że w różnych dziedzinach wiedza prawa jest ważna, czy to w branży lotniczej, budowlanej, czy w dziale administracyjnym itd. Gastronomia to jedna z branż, gdzie na co dzień muszą być przestrzeganie przepisy prawa żywnościowego, które regulują kwestię bezpieczeństwa żywności i żywienia. Każdy zapewne powie: co mnie to interesuje, po co mi to wiedzieć, albo to mnie nie dotyczy. Z pewnością Ciebie dotyczy, powinno Cię to interesować i powinnaś/powinieneś znać się na przepisach prawa żywnościowego oraz na bezpieczeństwie żywności, gdyż jako pracownik kuchni musisz zagwarantować konsumentom, że Twoja potrawa jest z pewnością bezpieczna do spożycia. Kucharz to nie tylko zawód związany z gotowaniem, ale również zawód związany z przestrzeganiem higieny w gastronomii przy różnych procesach technologicznych podczas produkcji potraw, gdzie obejmuje tutaj system HACCP, GHP i GMP. 
Jak już wcześniej wspomniałem, każdy pracownik kuchni musi znać i przestrzegać zasady higieny, a w szczególności musi znać prawo żywnościowe, bo ono obejmuje m.in. wdrażanie i przestrzeganie HACCP, GHP i GMP.

Autor: Patryk

Szkolenie pracowników kuchni zakładów żywienia zbiorowego - co mówi o tym prawo żywnościowe?

Wiele unijnych aktów prawnych regulują kwestię szkolenia pracowników kuchni w zakresie HACCP, GHP i GMP. Warto zwrócić uwagę na to, że kwalifikacje i szkolenia pracowników kuchni obejmuje dobra praktyka higieniczna (GHP). Na temat systemu HACCP już pisałem w osobnym poście, gdzie link podam poniżej [1]. Kwestie szkoleń pracowników mających kontakt z żywnością (w naszym przypadku pracowników kuchni) reguluje art. 59 ust. 3 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Zgodnie z art. 59 ust. 3 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, spełnienie wymagań określonych w rozdziale XII załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004 jest potwierdzane dokumentacją o przeprowadzonych szkoleniach lub udzielonym instruktażu osobom wykonującym prace przy produkcji lub w obrocie żywnością oraz osobom odpowiedzialnym za wdrożenie i stosowanie zasad systemu HACCP w zakładzie”. Jak z powyższego zacytowanego przeze mnie przepisu art. 59 ust. 3 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, każdy pracownik kuchni, jak i osoby zajmujące się wdrażaniem i stosowaniem systemu HACCP (zespół ds. HACCP) w zakładach żywienia zbiorowego, muszą odbyć szkolenie z zakresu tego systemu, które muszą potwierdzić odbycie tego szkolenia za pomocą wydanego odpowiedniego dokumentu ukończenia tego szkolenia. Dokumentacja odbycia tego szkolenia musi być przechowywana w aktach osobowych, o czym mówi nam art. 59 ust. 4 - ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Organ kontrolujący zakład żywienia zbiorowego (inspektor PIS) może żądać od kierownika zakładu żywienia zbiorowego o pokazanie dokumentu ukończenia szkolenia HACCP przez pracowników kuchni. Dla przypomnienia podam cytat przepisu, który mówi o karze za brak wprowadzenia odpowiednich procedur związanych ze wdrażaniem systemu HACCP, a w szczególności lekceważenie zasad higieny. Zgodnie z art. 100 ust. 1 pkt 8 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, kto: „nie wdraża w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP wbrew obowiązkowi określonemu w art. 5 rozporządzenia nr 852/2004 lub nie przestrzega wymagań higienicznych, wbrew obowiązkowi określonemu w art. 59 ust. 1, podlega karze grzywnie. Zgodnie z wyżej podanym cytatem, przepis jasno mówi, że kara również dotyczy brak szkolenia pracownika kuchni z zakresu HACCP. Szkolenie te jest obowiązkowe i z pewnością nie można tego uniknąć, bo za ten czyn grozi kara grzywny.

Na koniec dodam taki cytat:  

„IGNORANTA IURIS NOCET, czyli nieznajomość prawa szkodzi! Pamiętaj o tym!”

Chcę zaznaczyć, że mój wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady prawnej w zakresie prawa żywnościowego. Jeżeli masz wątpliwości z jakimiś przepisami, masz problem ze wdrażaniem systemu HACCP itp., to udaj się do prawnika specjalizującego się w zakresie prawa żywnościowego, specjalisty ds. HACCP lub pracownika Państwowej Inspekcji Sanitarnej do działu żywności, żywienia i przedmiotów użytku.

Myślę, że wpis ten z artykuł każdemu się przyda. Artykuł ten polecam szczególnie osobom pracujących w placówkach żywienia zbiorowego. Polecam również do przeczytania wiele różnych publikacji z zakresu wdrażania i stosowania systemu HACCP, GHP i GHP. Warto koniecznie udać się do specjalisty ds. HACCP, który pomoże nam wdrożyć ten system. Wiem, że taka usługa kosztuje, ale bezpieczeństwo żywienia w placówkach żywienia zbiorowego jest jednak najważniejsza i nie należy na tym oszczędzać, gdyż niestosowanie przepisów prawa żywnościowego i zasad higieny może spowodować poważne skutki m.in. zatrucia pokarmowego u konsumentów.


Linki:
[1]
http://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/2015/12/system-haccp.html

Komentarze

  1. Faktycznie jakby tak było - to byłaby sytuacja idealna a Magda Gessler nie miałaby co robić bo wszyscy stosowaliby się do zasad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak weszły te zasady, akurat pracowałam w hotelu i wdrażaliśmy cały HACCP. I choć polska gastronomia się rozwija i poprawia, mam czasem jeszcze wrażenie, że zasady swoje, a życie swoje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojj myślę, że wpis jest mega pomocny dla osób pracujących w tej dziedzinie :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak to jest, jak ktoś napisał wyżej: życie swoje przepisy swoje :)
    niestety

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga