Pierogi z jagodami i serem twarogowym

Na moim blogu znajdziecie wiele różnych przepisów na pierogi. W tym wpisie podam kolejny przepis na pyszne pierogi z serem twarogowym i jagodami, które są idealne na obiad. Bardzo uwielbiam pierogi z jagodami i serem twarogowym, pierogi ruskie, z mięsem, czy z kaszą gryczaną. Jagody to owoce, które dostarczają nam wiele witamin i składników mineralnych, tym bardziej że jagody należą do owoców sezonowych, więc warto kupić trochę jagodów i zrobić z nich pyszne pierogi. Zwracam się również do osób prowadzących restauracje, aby również w kartach menu pojawiały się różne dania na bazie owoców sezonowych. Szczególnie w placówkach żywienia zbiorowego powinno pojawiać się wiele różnych potrawy przyrządzonych na bazie owoców sezonowych. O jagodach będzie jeszcze mowa, gdzie omówię ich wartość odżywczą. Można również zrobić same pierogi z serem twarogowym na słodko. Poniżej podam link do przepisu na pierogi z serem twarogowym na słodko. W tym przepisie na pierogi z serem twarogowym na słodko również znajdziecie przepis na zrobienie ciasta twarogowego [1]. Chciałem jeszcze dodać, że najlepiej jest, aby ciasto pierogowe było zrobione z mąki pełnoziarnistej, gdyż mąka pełnoziarnista dostarcza wiele witamin z gr. B i błonnika pokarmowego, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi nam, kiedy zrobimy ciasto pierogowe z mąki pszennej. To tyle na wstępie, więc przejdę do przepisu na pierogi z jagodami i serem twarogowym.

Autor: Patryk

Przepis na pierogi z jagodami i serem twarogowym

Składniki:
ciasto pierogowe [2]
farsz do pierogów:
  • 450 g sera twarogowego 
  • 250 g jagodów
  • 3-4 łyżeczki cukru białego

Wykonanie:
Do miski wrzucamy ser twarogowy i dodajemy cukier biały. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Do sera dodajemy umyte i osuszone jagody. Wszystkie składniki należy delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Kiedy zrobiliśmy ciasto pierogowe, należy podzielić na kilka części i rozwałkować (najlepiej, aby ciasto było troszkę grubsze). Jeżeli ciasto przykleja się do wałka podczas wałkowania, wierzch ciasta należy posypać odrobiną mąki. Jeżeli mamy rozwałkowane ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy kółka z ciasta. Na środek ciasta nakładamy odrobinę farszu, składamy delikatnie ciasto z nałożonym farszem na pół i zlepiamy boki pieroga za pomocą rękami (uwaga, aby farsz nam nie wyleciał z ciasta podczas sklejania!). Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Gotować pierogi do czasu, aż one wypłyną na wierzch (jeżeli pierogi wypłynęły na wierzch, gotować je jeszcze przez ok. 2-3 min). Gotowe pierogi podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można dodać na wierzch garść jagodów. 

Linki:

[1, 2] http://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/2015/09/pierogi-z-serem-twarogowym-na-slodko.html

Komentarze

  1. Hmm, przydałby się lepszy aparat do robienia fotek, bo ledwo widać co tam jest na zdjęciu :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście te zdjęcie troszkę wyszło nie najlepiej :) Na razie korzystam z tego aparatu, więc zdjęcia na razie będą takiej jakości. Również pozdrawiam.

      Usuń
  2. Uwielbiam pierożki z owocami! :) Niedawno sama takie robiłam :) Rodzina jadła, aż im się uszy trzęsły! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi z jagodami opanowały ostatnio blogi kulinarne - i nic dziwnego, bo to pychota jakich mało. Ja sama pierogów nie robię, ale mam blisko domu cudowną pierogarnię, z której od czasu do czasu korzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również zauważyłem, że w wielu blogach pojawia się przepis na pierogi z jagodami. Taka pierogarnia to coś fajnego, bo można kupić wiele różnych pierogów z różnymi farszami. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Pierogi z jagodami bardzo lubię.Ale takich z serem jeszcze nie jadłam muszę spróbować. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu ;) Ja również dziękuję za odwiedziny i zapraszam do ponownych odwiedzin :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  5. pierogi uwielbiam, ale tylko w czyimś wykonaniu. Moimi mozna by było ścianę rozbić... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga