Sztućce - jakie wyróżniamy rodzaje sztućców oraz do czego one służą?

Temat sztućców jest bardzo ważny, gdyż sztućce odgrywają dość ważną rolę w obsłudze konsumenta w zakładach żywienia zbiorowego. W tym artykule przybliżę Państwu temat związany ze sztućcami, gdyż nie każdy wie, jakie sztućce należy użyć do danej potrawy. Zrobię zestawienie poszczególnych sztućców, które mają różne zastosowanie. Niestety, nie mam dużego zestawu sztućców do różnych dań, dlatego też postanowiłem, że jedynie wypiszę przykładowy zestaw sztućców o różnym zastosowaniu. Artykuł ten polecam szczególnie przyszłym restauratorom, czy też uczniom szkoły gastronomicznej lub hotelarskiej. 

Autor: Patryk

Sztućce - do czego one służą?

Posiłek zawsze kojarzy się nam z przyjemnością. W dzisiejszych czasach mamy ogromną ilość przeróżnych sztućców, które są przeznaczone do różnych dań. Problemem jest taki, że nie każdy zna wszystkich rodzai sztućców. Dzięki mojemu artykułowi, każdy zapozna się z poszczególnymi sztućcami. Pytanie jest następujące: czym są sztućce? Sztućce są najważniejszym wyposażeniem wszelkich zakładów żywienia zbiorowego. Sztućce wykorzystuje się podczas konsumpcji potraw, ale również przy podawaniu różnych potraw. Każde sztućce mają różne zastosowanie ze względu na to, czy sztućce wykorzystamy do jedzenia zupy, zakąsek, czy też deserów. W zakłady żywienia zbiorowego używa się przeróżnych sztućców do różnych dań. Sztućce są wykorzystywane przy konsumpcji potraw na całym świecie, choć są kraje tj. np. Japonia, gdzie konsumpcja potraw odbywa się za pomocą pałeczek. Najważniejsze jest to, aby zadbać o to, aby sztućce były dobrze umyte i wyparzane w odpowiednim temperaturze. Sztućce możemy podzielić na różne grupy w zależności od ich zastosowań. W gastronomii używa się sztućców do napoi, do zup, do zakąsek, do podawania potraw, do dań głównych oraz do deserów. Musicie Państwo wiedzieć, że w gastronomii najważniejsze jest odpowiednie ułożenie sztućców na talerzu przy zakończeniu konsumpcji oraz przy podawaniu posiłków. O tym już pisałem na blogu [1, 2]. Skoro już podałem definicję oraz rodzaje sztućców, czas najwyższy wymienić poszczególne sztućce do poszczególnych potraw i napoi.

Rodzaje sztućców i ich zastosowanie  

Tak jak wcześniej wspomniałem, że jest bardzo dużo sztućców do poszczególnych potraw, dlatego też podam wybrane zestawy sztućców, które używa się w zakładach gastronomicznych. Jak już na wstępie wspomniałem, że nie dysponuję dużym zestawem sztućców do różnych dań, dlatego też postanowiłem, że wypiszę jedynie nazwy sztućców i ich zastosowanie w gastronomii.


Autor: Patryk


Sztućce do zup i różnych dań

  • Łyżka do różnych zup
  • Widelec do dań głównych
  • Nóż do dań głównych
  • Nóż i widelec do ryb
  • Sztućce do sałatek
  • Widelec do różnych owoców morza
  • Łyżka do ziemniaków
  • Nóż do masła i sera (osobny zestaw sztućców)
  • Widelec do zakąsek

Autor: Patryk

Sztućce do napoi i cukru

  • Łyżeczka do kawy lub herbaty 
  • Szczypce do cukru
  • Łyżka do cukru
  • Łyżka do kompotów 
  • Szczypce do kostek lodów (do napoi zimnych)


 
Autor: Patryk

Sztućce do deserów
 
  • Łopatka do podawania tortów
  • Widelec do różnych ciast
  • Łyżeczka deserowa - do deserów
  • Łyżeczki do lodów
  • Specjalny nóż do tortów
Sztućce do podawania różnych potraw
 
  • Łyżka do podawania zup oraz sosów
  • Widelec i nóż do podawania ryb
  • Szczypce do podawania pieczywa, ciast, ślimaków oraz do homara (osobny zestaw sztućców)


To tyle na temat sztućców. Mam nadzieję, że każdy restaurator zakupi różny zestaw sztućców do różnych dań, jak i napoi. Kolejny wpis z zakresu obsługi konsumenta poświęcę tematowi, który jest związany z podawaniem poszczególnych  alkoholi do różnych rodzai dań.

Komentarze

  1. Sztućce to rzeczywiście obszerny temat i trzeba wiele wiedzy, by sobie z nim prawidłowo poradzić. Wciąż też pojawiają się nowe pomysły, jak np. łyżeczki na bardzo długich uchwytach do kawy mrożonej czy deserów...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiedza, którą na pewno warto mieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydatne.
    U mnie w domu wszystkich rodzajów sztućców nie ma, ale i bez tego można sobie poradzić.
    Az mi się przypomniała scena z Alicji w Krainie Czarów z królikiem - ,,Sztuciec"! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie dużo tego wszystkiego, ale wpis faktycznie przydatny jeśli ktoś chce się w tym połapać :) Ja wiem jedynie tyle, że ma rodzinnych obiadach łyżka ma być po prawej stronie talerza, a widelec i nów po lewej, a przynajmniej ja tak zawsze rozkładam zastawę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku chciałem Pani podziękować za odwiedziny oraz za komentarz :) Jeżeli chodzi o układanie sztućców na stole konsumenckim, błędnie jest układany nóż po lewej stronie, gdyż zgodnie z zasadą savoir vire, nóż kładziemy po prawej stronie :) Ważną zasadą jest to, iż ostrze noża muszą być skierowane w stronę talerza. W obsłudze konsumenta najważniejszy jest odpowiedni układ sztućców na stole konsumenckim, gdzie po prawej stronie układamy najpierw łyżkę do zupy, łyżkę do kawy lub herbaty, nóż do 2 dania i talerz lub talerze a po lewej stronie widelec. Dokładnie na temat układania sztućców i talerzy na stole konsumenckim może Pani przeczytać pod tym linkiem: http://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/2015/12/jak-ulozyc-talerze-i-sztucce-na-stole.html. Ogólnie warto zapoznać się z różnymi rodzajami sztućców :) Pozdrawiam i zapraszam do ponownych odwiedzin.

      Usuń
  5. Wydaje mi się, że w dobrych restauracjach powinien być cały komplet sztućców. Problem zawsze jest w tym, że nie każdy klient jest na tyle obeznany z tym, że może popełnić gafę. a to zawsze nie jest mile widziane. Ostatnio zastanawiałam się, dlaczego jest tak mało kompletów pełnych sztuców. Ja wiem, że z pewnością będą one bardzo drogie, ale chyba nie jest zbyt fajnie postawić przy talerzy jeden widelec od jednego kompletu a drugi od innego.

    W każdym razie bardzo dziękuję za wpis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tego czasu pamietam pozłacane łużeczki z ślubu moich rodziców - ani raz nie zostały użyte :)
    Mogą też być pamiątką - ja zdecydowanie wolę użytkowe rzeczy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Patryk dziękuję za odwiedziny na moim blogu i miłe słowa.Prowadzisz ciekawy blog,będę do Ciebie zaglądać.Wiedzą o sztuccach zawsze jest potrzebna.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Również Pani prowadzi dość ciekawy blog i również będę często zaglądał do Pani bloga ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  8. ciekawie przygotowane, dobry pomysł na post :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam i zapraszam do ponownych odwiedzin :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga