Kawa zbożowa - dlaczego kawa zbożowa jest zdrowa i jak ją przyrządzić?

W kolejnej części naszego wpisu omówię temat kawy zbożowej. Omówię, jaką wartość odżywczą ma kawa zbożowa, z czego jest produkowana oraz dla kogo jest zalecana. Ponadto dowiecie się, w jaki sposób przyrządzić kawę zbożową.

Autor: Patryk

Czym jest kawa zbożowa?

Zacznę od tego, czym jest kawa zbożowa. Kawa zbożowa to napój, który przyrządza się na bazie różnych zbóż, które zostały wcześniej prażone i zmielone. Z jakich zbóż produkuje się kawę zbożową? Kawę zbożową produkuje się ze zbóż tj. jęczmienia, czy też żyta. Do kawy zbożowej często dodaje się cykorię. W sklepie możemy kupić różne kawy zbożowe. Na koniec dodam, że kawa zbożowa nie ma kofeiny, dlatego też jest zaliczana do napojów bezkofeinowych.

Właściwości odżywcze kawy zbożowej

Bardzo uwielbiam kawę zbożową, gdyż nie tylko jest smaczna, ale również jest zdrowa, gdyż dostarcza wiele składników odżywczych. Przede wszystkim kawa zbożowa dostarcza nam w bardzo małej ilości białka oraz tłuszczów. Najwięcej kawa zbożowa dostarcza węglowodanów. Ponadto kawa zbożowa jest źródłem błonnika pokarmowego. Jak już wcześniej wspomniałem, iż kawa jest produkowana z różnych ziaren zbóż, dlatego też kawa zbożowa cechuje się dużą zawartością składników odżywczych, czyli witamin i składników mineralnych. Zacznijmy od witamin. Kawa zbożowa jest źródłem wielu witamin, szczególnie witamin z grupy B. Jeżeli mówimy o składnikach mineralnych, to kawa zbożowa jest doskonałym źródłem składników mineralnych tj. np. sodu, magnezu, potasu, czy też np. selenu. Kawa zbożowa nie ma kofeiny, tak jak już wcześniej wspomniałem na wstępie. Ostatnią kwestią omówienia właściwości odżywczej kawy jest wartość energetyczna kawy zbożowej. 1 szklanka kawy zbożowej dostarcza nam ok. 5 kcal, dlatego też kawa zbożowa nie jest aż tak dużo kaloryczna, jak by się nam wydawało. To wszystko na temat właściwościach odżywczych kawy zbożowej.

Kto może pić kawę zbożową? Kto nie może jej pić?

Zacznę może od osób, których mogą pić kawę zbożową. Kawę zbożową mogą pić dzieci, młodzież, osoby starsze, a w szczególności kobiety w ciąży, kobiety karmiące, czy też sportowcy. Osoby w podeszłym wieku również mogą pić kawę zbożową. Ja zalecam, aby kawę zbożową często podawano konsumentom w różnych zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie w stołówkach szkolnych i przedszkolnych oraz w szpitalach. Kawę zbożową mogą również pić osoby, które mają problem z nerkami, osoby chore na nadciśnienie, czy też osoby mające problemy z układem pokarmowym, a w szczególności osoby mające zaparcia, które najczęściej są przyczyną niedoboru błonnika w naszej diecie. Kawa zbożowa również jest idealna w diecie odchudzającej. Niestety, nie wszyscy mogą pić kawę zbożową. Kawa zbożowa zawiera gluten, dlatego też osoby chore na celiakię nie powinni pić kawy zbożowej. 

Ile można wypić kawy zbożowej?

Choć kawa zbożowa jest zdrowa, nie powinniśmy przesadzić z wypiciem kawy zbożowej. Ile zatem można wypić kawy zbożowej? Na to pytanie krótko odpowiem. Myślę, że 2-3 szklanki kawy zbożowej nam wystarczy. 
  
Jak przyrządzić kawę zbożową?

Przyrządzenie kawy zbożowej jest bardzo proste. Wystarczy, że do szklanki, filiżanki lub kubka wsypiemy 2 łyżeczki kawy zbożowej i zalejemy gorącą wodą. Możemy kupić w sklepie kawę zbożową w saszetkach. Wówczas wystarczy wrzucić 1 saszetkę do dzbanka i wlać gorącą wodę oraz poczekać kilka minut, aż kawa się zaparzy. Do kawy można dodać mleko - tak ja często podaję kawę zbożową. Można również dodać odrobinę cynamonu lub cukru waniliowego. Z kawy zbożowej można również przyrządzić wyśmienitą kawę cappuccino z shakera. Jak taką kawę przyrządzić? Przepis na kawę cappuccino na bazie kawy zbożowej znajdziecie na moim blogu - link do tego przepisu znajdziecie poniżej mojego wpisu [1].

To tyle, co chciałem napisać na temat kawy zbożowej. Myślę, że taki krótki post dostarczył wielu ważnych informacji na temat kawy zbożowej. Zapraszam do kolejnych wpisów, jakie ukażą się na moim blogu.


Linki:
[1]
http://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/2016/01/kawa-cappuccino-z-shakera.html

Komentarze

  1. Pamiętam,że taką kawę piłam u dziadków na śniadanie. Była pyszna z nostalgia to wspominam :) Fajnie wiedzieć że jest taka zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kompletnie nie jestem kawoszką, i także nie piję kawy zbożowej. Ale wiem, że wokół mnie jest dużo osób, które zamiast normalnej kawy wolą pić kawę zbożową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię kawę zbożową zalewaną mlekiem, a nie wodą. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga