Chłodnik z ogórków i rzodkiewki

Bardzo lubię chłodniki, dlatego też na blogu podam Państwu szybki i prosty przepis na chłodnik z ogórków i rzodkiewki na bazie jogurtu naturalnego. W okresach upalnych idealnie nadają się na obiad chłodniki, które nie tylko dostarczają dużo składników odżywczych, ale również ochładzają nas. Chłodniki są niskokaloryczne, więc idealnie nadają się dla osób, które są na diecie odchudzającej. Chłodniki na bazie warzyw i produktu mlecznego fermentowanego np. kefiru są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, szczególnie wapnia oraz uzupełniają niedobory tych składników odżywczych, które tracimy w okresach upalnych. Chłodniki są bardzo szybkie do wykonania, a zarazem są smaczne i pożywne. Polecam podawać chłodniki konsumentom w różnych placówkach żywienia zbiorowego.

Autor: Patryk

Przepis na chłodnik z ogórków i rzodkiewki

Składniki:
  • pół opakowania jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 ogórki
  • 5 rzodkiewek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • koperek, szczypiorek (opcjonalnie)

Wykonanie:
Ogórki należy obrać. Ogórki i rzodkiewki należy pokroić w kostkę oraz wrzucić do miski. Szczypiorek należy pokroić drobno oraz wrzucić do miski z pokrojonymi już wcześniej ogórkami i rzodkiewkami. Do pokrojonych warzyw należy wlać jogurt naturalny oraz śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, po czym należy wszystko dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać posiekany drobno koperek. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty, należy dodać jeszcze śmietany lub jogurtu naturalnego. Chłodnik należy wstawić do lodówki, aby schłodzić. Gotowy schłodzony chłodnik można podawać z ugotowanymi wcześniej jajkami na twardo pokrojonymi na ćwiartki oraz posypać szczypiorkiem bądź koperkiem.

Komentarze

  1. Nigdy nie słyszałem o tej potrawie, niemniej jednak przygotowanie proste, produktów za wiele nie potrzeba, no i zapowiada się całkiem smacznie :) /Mikołaj

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadszedł najlepszy czas na chłodniki, poza upałami nie mam na nie ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) W okresach upalnych idealne są właśnie chłodniki :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ciężko jest ułożyć fajne menu w okresie upalnego lata, kiedy większości z nas nie chce się jeść. Moim sposobem są zupy owocowe. Często po zbieraniu jagód są one wykorzystywane własnie w tym celu. Poza tym też gości u nas zupa z wiśni, która ma dość kwaskowy smak.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Oj za mną już jakiś czas chodzi coś z buraczków botwinka. Uwielbiam ten czas kiedy pojawiają się świeże warzywa - rzodkiewka z twarożkiem jest świetna!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja jakoś nigdy nie przekonałam się do chłodników, dla mnie zupa musi być ciepła ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga