Krótka historia żywienia człowieka

Postanowiłem napisać artykuł na temat historii żywienia człowieka. Bardzo interesuje się historią sztuki kulinarnej i historią żywienia człowieka, dlatego też staram się pogłębiać wiedzę z tej dziedziny. Historia żywienia człowieka jest ciekawa i fascynująca, gdzie możemy dowiedzieć się, jaki kiedyś ludzie się odżywiali w różnych epokach historycznych. Naukowcy ciągle badają dawny styl życia i żywienia ludzi w różnych epokach historycznych.

W tym wpisie omówię krótką historię żywienia człowieka na przestrzeni lat na podstawie wybranych przeze mnie epok historycznych. Myślę, że ten artykuł nie tylko będzie interesujący, ale także dostarczy każdemu czytelnikowi dużo wiedzy na temat historii żywienia człowieka. 

Autor: Patryk

Co kiedyś ludzie jedli?

Czy pierwszy człowiek jadł mięso? To pytanie z pewnością każdy by mi zadał. Odpowiadając na to pytanie, odpowiem, że nie. Pierwszy człowiek, jaki pojawił się na ziemi, jadł wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Już niejednokrotnie pisałem na moim blogu, iż białko zwierzęce jest pełnowartościowe. Na blogu pisałem na temat białka, dlatego też zapraszam do przeczytania tego wpisu, gdzie link podam poniżej [1]. W artkule na temat białka napisałem, iż białko dostarcza energię (1 g białka dostarcza 4 kcal). Mięso jest doskonałym źródłem białka i tłuszczu, który dostarcza dużo energii. Z tego powodu ludzie przeszli z diety roślinnej na dietę, gdzie królowało mięso surowe. Ludzie otrzymywali mięso poprzez chodzenie na polowania, gdzie używali różnych narzędzi (własnoręczne wykonywanie narzędzi, które były używane na polowaniu). Wówczas jeszcze nie odkryto ognia. Po jego odkryciu ludzie zaczęli przyrządzać mięso nad ogniem. Takie pieczone mięso było bardziej smaczne niż surowe, a zarazem dostarczało dużo energii. Dla przykładu wezmę neandertalczyków, którzy żyli w okresie plejstocenu. Na podstawie wielu badań antropologicznych i archeologicznych oraz wielu stanowisk naukowców zajmujących się życiem dawnego człowieka, wiemy, iż neandertalczycy spożywali dość dużą ilość mięsa, dlatego też ich główna dieta bazowała właśnie na mięsie. Klimat wówczas był zmienny, dlatego też warunki życia neandertalczyków były trudne. Rolnictwo z kolei zaczęło się szybko rozwijać, które również przyczyniło się do zmian nawyków żywieniowych człowieka. Takim przykładem jest średniowiecze, które trwało od V do XV w naszej ery. W tym okresie bardzo rozwinęło się rolnictwo, gdzie używano naturalnych nawozów (od zwierząt). Warto dodać, iż w średniowieczu spożywano nasiona roślin strączkowych np. groch, a ponadto uprawiano wiele zbóż. W średniowieczu również był handel żywnością. W średniowieczu panował głód, ale również panowała epidemia różnych chorób.  W średniowieczu zaczęto spożywać różne ryby (najczęściej jedzono ryby słodkowodne, gdyż ryby słonowodne były dość drogie), ale również w diecie człowieka pojawił się alkohol. W różnych epokach historycznych możemy zobaczyć, jak często spożywano alkohol. Przykładem jest okres za panowania dynastii Tudorów (m.in. za panowania Henryka VII Tudora), gdzie ludzie nie chcieli pić wody, gdyż obwiniali ją o roznoszenie różnych epidemii chorób (była bardzo zanieczyszczona), dlatego też ludzie spożywali wyłącznie alkohol. Najciekawszą historią żywienia jest dieta wikingów, która jest bardzo ciekawa. Dieta wikingów była bardzo urozmaicona pod względem różnych produktów spożywczych, gdzie często królowały ryby, ale również różne produkty pochodzenia roślinnego np. zboża. Co ciekawe, wikingowie również jedli mięso, a także miód. Alkohol również w ich diecie występował. Innym przykładem diety dawnego człowieka jest dieta za czasów starożytnej Grecji. Co ludzie wówczas jedli? Przede wszystkim w ich diecie występował jak zwykle alkohol. Ludzie za czasów starożytnej Grecji spożywali nabiał, pieczywo, ryby, czy też mięso. W ich diecie często występowała oliwa. Jedli również różne warzywa i owoce, szczególnie w diecie ich występowały różne rośliny strączkowe. 


Autor: Patryk


Jak widać, iż żywienie człowieka było bardzo zróżnicowane. Szczególnie alkohol był bardzo popularnym napojem, który często występował w diecie człowieka. 
Dieta człowieka zmieniła się radykalnie - od wegetarianizmu aż po zróżnicowaną dietę, która jest bogata w mięso, ryby, alkohol, produkty zbożowe, czy też warzywa i owoce, szczególnie rośliny strączkowe. Czy kiedyś ludzie zdrowo się odżywiali? Moim zdaniem ludzie nie do końca zdrowo się odżywiali, szczególnie pili alkohol w dużych ilościach. Dość ciekawostką jest to, iż dawniej nie było lodówek, dlatego też ludzie musieli radzić sobie z konserwacją żywności, o czym będzie jeszcze mowa na ten temat na moim blogu.

To tyle na temat historii żywienia. W kolejnym wpisie na blogu napiszę na temat zastosowania 10 zasad zdrowego żywienia w planowaniu posiłków w zakładach żywienia zbiorowego.


Linki:
[1]
http://blog-zywienie-zbiorowe.blogspot.com/2016/04/skladniki-pokarmowe-bialko.html

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis - nie zdawałam sobie z niektórych faktów sprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to teraz się zastanawiam, czy jeśli człowiek zaczynał od diety wegetariańskiej, to powinien w ogóle jeść mięso czy nie? Może to mięso jednak jest dla nas niezdrowe? (jem mięso, bo lubię, ale tak się teraz zastanawiam nad tym)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy człowiek rzeczywiście nie jadł mięsa, bo jeszcze nie potrafił polować na zwierzęta. W późniejszym okresie zaczęto rozwijać rolnictwo oraz zaczęto wyrabiać różne narzędzia do polowania. Mięso przede wszystkim jest źródłem białka pełnowartościowego, który dostarcza wszystkie aminokwasy egzogenne, ale również dostarcza wiele witamin, szczególnie witaminy B12, czy też żelaza hemowego. Mięso jak najbardziej jest zdrowe. Proszę pamiętać, że mięso już było spożywane w średniowieczu, w epoce edwardiańskiej, czy też w epoce wiktoriańskiej. Kuchnia staropolska również słynie z potraw ciężkostrawnych na bazie mięsa. Jedzenie mięsa przez człowieka to wynik ewolucji człowieka, bo pierwszy człowiek jeszcze nie potrafił mówić - na podstawie badań antropologicznych wiemy, iż dawniej człowiek miał inną budowę anatomiczną niż dzisiaj. Mięso powinno być ważnym produktem spożywczym w naszej diecie, o czym już niejednokrotnie pisałem na blogu m.in. we wpisie na temat 12 grup produktów spożywczych. Co do wegetarianizmu, czy weganizmu - ta dieta jest wyłącznie przeznaczona dla osób, którzy z jakiś powodów nie chcą jeść mięsa. Pani napisała, że Pani lubi jeść mięso, dlatego też jeżeli Pani nie chce rezygnować mięsa z diety, to jak najbardziej Pani powinna spożywać, szczególnie dzieci powinny wzbogacić dietę w chude mięsa, gdyż dzieci są szczególnie narażeni na anemię. Z pewnością ja uwielbiam jeść mięśo i nie zamierzam rezygnować z diety, bo nadal wg nauk o żywieniu cżłowieka, czy też wg mojej opinii jako specjalisty żywienia zbiorowego, iż mięso jest produktem spożywczym, który dostarcza szereg składników pokarmowych i odżywczych, a cholesterol również jest bardzo potrzebny człowiekowi, gdyż cholesterol jest potrzebny w procesie trawienia (tworzenie kwasów żółciowych), czy też np. jest potrzeby w produkcji hormonów. Wiele różnych moich wpisów na moim blogu jest na temat mięsa, gdzie właśnie omówiłem, iż mięso jest bardzo potrzebny w naszej diecie, o czym świadczy nawet stanowisko IŻŻ, czy też piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, która jest znowelizowana w 2016 r. W każdym bądź razie nie trzeba z diety rezygnować z mięsa. Tak jak już na wstępie napisałem, iż jedzenie mięsa to wynik ewolucji człowieka. Neandertalczycy musieli radzić sobie ze zmianami klimatycznymi, gdzie mięso dostarczało im energii. Już epoka edwardiańska pokazuje, jak w dawnych czasach człowiek pracował intensywnie w domu i na polu, gdzie głównie gospodarstwo domowe dostarczało dużo pożywienia, choć również truskawki, czy też ziemniaki były głównym celem handlu, gdzie z tego mieli duże pieniądze. Jak widać, sama dieta na zbieractwu im nie wystarczyła, gdyż nie dostarczała wiele energii, jak w przypadku spożywania mięsa, gdzie kaloryczność mięsa jest duża w porównaniu do surowych warzyw, czy też owoców. Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga