Żurek

W związku z nadchodzącymi świętami Wielkanocnymi proponuję Państwu przepis na pyszną zupę - żurek.
Przepis ten jest bardzo prosty do wykonania. Żurek, choć jest troszkę kaloryczny, raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi. Dodatek boczku do żurka sprawi, że zupa będzie dość smaczna, choć wiadomo, że boczek ma dużo tłuszczy nasyconych i cholesterolu, to i tak zjedzenie go raz na jakiś czas również nam nie zaszkodzi, więc nie martwicie się o to, tym bardziej że dodatek jajka do żurka sprawi, że lecytyna i cholina ułatwi transport cholesterolu. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na pyszny żurek. Z okazji świąt Wielkanocnych chciałbym Państwu życzyć zdrowych i pogodnych świąt Wielkanocnych.


Autor: Patryk

Przepis na żurek

Składniki:
  • 1,5 l wody
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 l zakwasu do żurka
  • kawałek boczku
  • 150 g kiełbasy śląska dobrej jakości
  • 150 g kiełbasy białej dobrej jakości
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Wykonanie żurka:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy, aż będzie lekko podsmażony i wytopimy z niego tłuszcz. W tym czasie zagotowujemy wodę na żurek. Cebulę siekamy na drobną kostkę i podsmażamy na wytopionym tłuszczu, gdzie podsmażaliśmy wcześniej boczek. Kiedy cebula będzie zrumieniona, dodajemy posmażony boczek i cebulę do zagotowanej wody. Do garnka dodajemy zakwas do żurka, liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy wszystko przez kilka minut. Kiełbasę białą oraz kiełbasę śląską kroimy w średnie paski i dodajemy do żurka. Wszystkie składniki należy ponownie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Gotowy żurek można podawać z wcześniej ugotowanymi jajkami przekrojonymi na pół.

Komentarze

  1. Nigdy chyba nie jadłam żurku i pewnie nie zjem :P
    Tobie także życzę udanych, zdrowych i pysznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, żurek uwielbiam i chyba nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w święta Wielkanocne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga