Uwzględnienie zaleceń żywieniowych podczas planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego

Na moim blogu będą przede wszystkim pojawiać się różne artykuły z zakresu żywienia zbiorowego, gdzie będę pisać na temat planowania żywienia w placówkach żywienia zbiorowego m.in. w restauracjach, w barach, w stołówkach szkolnych i przedszkolnych, w różnych obiektach turystycznych itp. W pierwszym artykule z zakresu żywienia zbiorowego omówię, jakie są ogólne zalecenia żywieniowe, które powinny być uwzględnione podczas  planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Jak wiadomo, iż w zakładach żywienia zbiorowego należy przygotowywać potrawy nie tylko zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej, ale również zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania. Przejdźmy teraz do głównej części naszego wpisu.

Rola zaleceń żywieniowych w żywieniu zbiorowym

Początkowo człowiek był wegetarianinem (jadł wyłącznie produkty roślinne), lecz człowiek zaczął jeść mięso surowe. Kiedy człowiek odkrył ogień, zaczął jeść mięso pieczone, gdyż takie mięso dawało więcej energii (kalorii) niż mięso surowe. Odkrycie nowych produktów spożywczych i metoda konserwacji żywności pozwoliła na rozwoju postępu naszej cywilizacji. I co? Mogę powiedzieć, że nasza ludność zaczęła tak się odżywiać, że choroby dietozależne zaczęły się pojawiać. Nieodpowiednie żywienie  przyczyniło się do rozwoju chorób dietozależnych lub inaczej mówiąc żywieniowozależnych. Człowiek powinien odżywiać się w sposób prawidłowy, zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, które są oparte na podst. wieloletnich badań naukowych. Dość istotna jest edukacja społeczeństwa w zakresie żywienia, aby każdy wiedział, jak należy się odżywiać, zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia.  
Należy pamiętać, że samo przestrzeganie dobrej diety jest niewystarczające. Aktywność fizyczna również jest bardzo ważna. Krótko mówiąc, aby człowiek był zdrowy, musi zdrowo się odżywiać (70% stanowi dieta) oraz włączyć aktywność fizyczną (30% stanowi aktywność fizyczna). Zalecenia żywieniowe powinny być uwzględnione podczas układania jadłospisów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Odpowiedni dobór produktów spożywczych w żywieniu zbiorowym pozwala na odpowiednie żywienie konsumenta.
Każdy dietetyk, czy też intendent powinien przy układaniu jadłospisu uwzględnić różne ogólne zalecenia żywieniowe. Jakie są ogólne zalecenia żywieniowe? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej.


Autor: Patryk

Ogólne zalecenia żywieniowe, jakie powinny być uwzględnione podczas planowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego

Samych zaleceń żywieniowych jest bardzo wiele. Ja wymienię z 5 ogólnych zaleceń żywieniowych, jakie powinny być uwzględnione w żywieniu konsumenta:
  • 10 zasad zdrowego odżywiania - określa 10 ogólnych zaleceń żywieniowych dla każdego konsumenta;
  • piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej - piramida ta określa różną grupę produktów spożywczych oraz częstotliwość ich spożycia przez każdego człowieka (nowa piramida zdrowego odżywiania obowiązuje od 2016 r., która została opracowana przez IŻŻ);
  • normy żywienia człowieka - normy te określają normę dostarczenia energii, czyli kalorii oraz normę dostarczenia składników pokarmowych, czyli białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych;
  • dzienne racje pokarmowe - dzienne racje pokarmowe określa normę spożycia 12 grup produktów spożywczych - te normy pomagają nam przy planowaniu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego (modelowe żywienie);
  • zalecenia żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych - zalecenia te uwzględnia się dla osób chorych, którzy muszą przestrzegać określoną dietę np. lekkostrawną, cukrzycową, kleikową itp.

Jak już wcześniej napisałem, iż samych zaleceń żywieniowych jest bardzo wiele, dlatego też każde zalecenia będą omawiane w osobnych wpisach. Na blogu będą pojawiać się zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych, jak i osób chorych.
Na koniec wpisu chciałbym dodać, że każde ogólne zalecenia żywieniowe koniecznie powinny być uwzględnione w różnych placówkach żywienia zbiorowego, a w szczególności w szpitalu, w DPS-ach oraz stołówkach szkolnych i przedszkolnych.
Zapraszam do odwiedzenia kolejnego wpisu, jaki pojawi się niebawem na moim blogu.

Komentarze

  1. Mnie wystarczyłoby cofnięcie się do lat 80-tych w Polsce z zakresu żywienia. Nie było fast foodów. Mało żywności przetworzonej no i po części mało żywności w ogóle. Ale dzięki temu można było stale coś kombinować w domu. Oczywiście był na to czas. Panie domu robiły swoje dżemy, marmolady, przetwory, czasami jak moja babcia sery, kisiły kapustę, ogórki lub inne warzywa. Piekło się cista na potęgę. A poza tym nie jadło się w pośpiechu tak jak teraz! Jedzenie było zdrowsze i brakuje mi tamtych czasów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Staram się planować jadłospis na cały tydzień, aby raz w tygodniu zrobić zakupy i z tymi zaleceniami to wcale nie takie proste. Trzeba uwzględniać wiele rzeczy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga