Masło - co to za produkt spożywczy? Jakie kryteria musi spełnić masło wg prawa żynwościowego?

W kolejnym poście z zakresu prawa żywnościowego omówię, czym jest masło i kiedy można taki produkt nazwać masłem. Ponadto podam przepis prawa unijnego, który jasno mówi, jakie wymagania musi spełnić masło, aby nazwać ten produkt spożywczy masłem. Myślę, że ten wpis pomoże każdemu w wyborze dobrego masła.

Wiemy, iż masło jest doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Choć zawiera dużo cholesterolu i tłuszczów nasyconych, jedzenie tego produktu spożywczego od czasu do czasu nam nie zaszkodzi. Masło jest ulubionym przez ludzi produktem spożywczym, dlatego też często ludzie nieświadomie kupują ten wyrób, myśląc, że kupili dobre masło, ale uwaga - masło może być wyrobem, który nie spełnia określonych wymagań w prawie żywnościowym. Często Państwowa Inspekcja Handlowa sprawdza zawartość tego wyrobu i niestety napotyka się na oszustwa, jakie dokonują niektórzy producenci masła. W takim wypadku PIH nakłada dość ogromną karę finansową.
Ten wpis właśnie ma na celu uświadomienia czytelnika mojego bloga, jak ważne jest czytanie etykiet produktów spożywczych. Ludzie czasami nieświadomie kupują produkty spożywcze i jednocześnie dają się oszukać. Należy pamiętać, że nie każda nazwa tego produktu spożywczego jest prawidłowa.
Okej. To tyle na wstępie, więc przejdźmy teraz do sedna.
 
Autor: Patryk

 Masło - czym jest ten produkt spożywczy?

Masło to produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego, który jest przygotowany ze śmietany, bądź też śmietanki. Zgodnie z klasyfikacją 12 grup produktów spożywczych, masło zaliczamy do 5 grupy produktów spożywczych. Ogólnie rzecz mówiąc, masło jest tłuszczem stałym i produktem zwierzęcym, gdyż śmietana pochodzi m.in. z mleka krowiego. Dobrze, ale co jeśli masło ma domieszkę tłuszczów roślinnych? No właśnie. To jest dość ogromny problem przy kupnie masła, kiedy widzimy, że masło ma domieszkę tłuszczów roślinnych. 
Od razu mogę powiedzieć, że takie masło nie jest masłem. Dlaczego? Masło jest produktem zwierzęcym, tak jak wcześniej wspomniałem, dlatego też masło nie może zawierać ani grama tłuszczu roślinnego. Mało tego, masło musi zawierać przynajmniej minimum 80% zawartości tłuszczu. Jeżeli takie masło ma mniej tłuszczu, a ponadto ma jeszcze domieszkę tłuszczów roślinnych, wówczas taki produkt spożywczy nie jest masłem. Muszę przyznać się do czegoś. Sam nawet natrafiłem w sklepie na masło, które miało mniej niż 80% zawartości tłuszczu. Wiadomo, że w sklepie jest ogromna ilość produktów spożywczych, ale za to można łatwo wpaść w pułapkę, kiedy nieświadomie kupujemy coś, czym tak naprawdę nie jest.

Co mówi nasze prawo żywnościowe w kwestii masła?

Nasze unijne prawo mówi jasno, co do nazewnictwa tego produktu, jak i jego zawartości. 
Takim unijnym aktem prawnym, który określa wymagania, jakie musi spełnić masło, jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 17 grudnia 2013 r. Nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007.

Załącznik do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 17 grudnia 2013 r. Nr 1308/2013 określa kryteria, jakie musi spełnić masło, aby taki produkt spożywczy nazwać masłem. Zgodnie z załącznikiem do ww. rozporządzenia, masło to ,,produkt zawierający nie mniej niż 80 % i mniej niż 90 % tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 % wody i nie więcej niż 2 % suchej masy beztłuszczowej mleka .
Ponadto załącznik do ww.  rozporządzenia określa, kiedy taki wyrób można nazwać masłem o zawartości trzech czwartych tłuszczu i masłem półtłustym.
Zgodnie z załącznikiem do ww. rozporządzenia, masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu to ,,produkt zawierający nie mniej niż 60 % i nie więcej niż 62 % tłuszczu mlecznego”, natomiast masło półtłuste to ,,produkt zawierający nie mniej niż 39 % i nie więcej niż 41 % tłuszczu mlecznego”.

Nie ulega wątpliwości, że taki produkt spożywczy możemy nazwać masłem, jeżeli spełnia wszelkie kryteria, które opisałem powyżej na podstawie wyżej podanego rozporządzenia.
Jeżeli każda osoba przed zakupem masła sprawdzi etykietę i skład masła, wówczas taki konsument będzie wiedział, że dane masło jest dobrej jakości.
Często spotykam się z nazewnictwem masła różnych margaryn z domieszką masła w kubkach, co nie do końca taki produkt można nazwać masłem, gdyż nie spełnia określonych kryteriów, które podałem u góry.

Na koniec dodam taki mój cytat:

,,Pamiętaj, że zanim kupisz masło, sprawdź nie tylko skład masła, ale również zawartość tłuszczu w maśle!”

Pamiętaj, że masło musi dużo kosztować. Myślę, że mój wpis dostarczył Państwu wiele informacji na temat masła. To tyle, co chciałem napisać na temat masła.

Komentarze

  1. Zawsze kupuję to samo sprawdzone masło, więc nie sprawdzam składu, ale widzę jak niektórzy producenci próbują upodabniać swoje masłopodobne wyroby do prawdziwego masła etykietką...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zdecydowanie mało używam i masła i margaryny. Po prostu nie zbyt przepadam za jednym i drugim. Natomiast wiem, że masło jest wprost odpowiednie do smażenia jajecznicy. Moi domownicy raczej też używają margaryny z tym, że nacisk stawiają na te z dodatkami steroli, że względu na tendencje do podwyższonego cholesterolu. jednak jakby zestawić masło i margarynę i stwierdzić co jest lepsze to nawet sami profesorowie nie wiedzieliby jak odpowiedzieć. I masło i margaryna mają swoje plusy i minusy. Więc może warto o tym napisać post. Niech konsument wie co dla niego lepsze!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, iż masło, jak i margaryna ma swoje wady i zalety. Należy mieć na uwadze, że masło nadaje się do smażenia jajecznicy, ale nie należy to robić na dużym ogniu. Nawiasem mówiąc, najlepsze jest masło klarowane, które z punktu widzenia technologii żywności jest najlepsze do smażenia. Jeżeli mówimy o maśle, to masło ma niską temperaturę dymienia, więc nie nadaje się do długiego smażenia. Dziękuję również za propozycję napisania postu na temat masła. Na razie mam już zaplanowane posty na blogu do publikacji, więc zrobię taki wpis na temat masła i margaryny, wprawdzie mówiąc zrobię dwa, bo chcę jeszcze napisać na temat tłuszczów i ich wykorzystanie w obróbce cieplnej, gdzie omówię, jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia :)
      Pozdrawiam i zapraszam do ponownych odwiedzin.

      Usuń
  3. Zauważyłam nawet, że producenci pseudomaseł, które mają mniej niż 80% tłuszczu przedstawiają to jako atut np. Tylko 60% tłuszczu czy Masło odtłuszczone... Niestety w dobie wiecznego odchudzania ludzie się na to łapią.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga