Zupa krem z papryki

Podam Państwu kolejny przepis na pyszną oraz zdrową i niskokaloryczną zupę krem z papryki. Zupa ta jest bardzo prosta do przygotowania, a zarazem bardzo smaczna, a zarazem wegetariańska, gdyż nie dałem ani grama mięsa do tej zupy. Jeżeli ktoś woli zrobić wywar z mięsa, to zalecam z chudego mięsa. Gorąco polecam ten przepis.

Autor: Patryk
 
Przepis na zupę krem z papryki

Składniki:
  • 5 szkl. wody
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 szt. papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Paprykę należy włożyć do piekarnika nastawionego w temp. 180 st. C i piec przez ok. 15-20 min. Paprykę upieczoną należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do garnka należy wlać wodę oraz bulion i zagotować. Marchewkę i ziemniaki należy obrać ze skórki. Marchew należy pokroić na niewielkie kawałki, natomiast ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cebulę przyrumienić na gazie i wrzucić do gotującego się wywaru. Do wywaru wrzucić pokrojone warzywa, doprawić solą, pieprzem oraz dodać paprykę w proszku i wymieszać. Gotować wszystko przez ok. 20 min., aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę należy zmiksować za pomocą blendera. Zupę można podać z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Komentarze