Data minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia - co oznacza termin „najlepiej spożyć przed ...” i „należy spożyć do ...”?

W tym artykule będzie mowa o środkach spożywczych, które są oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia. Wyjaśnię, co oznacza termin „Najlepiej spożyć przed ...” i „Należy spożyć do ...”. Również napiszę, kiedy musimy wywalić produkt spożywczy, a kiedy możemy zjeść produkt spożywczy, gdzie minął jego termin ważności.

Autor: Patryk

Każde produkty spożywcze muszą być odpowiednio oznakowane. Producenci muszą koniecznie podać datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia na etykiecie produktu spożywczego. Sposób podawania daty minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia na etykiecie produktu spożywczego określa rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Czym zatem jest data minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia? Definicję daty minimalnej trwałości określa art. 2 ust. 2 pkt r ww. rozporządzenia. Zgodnie z art. 2 ust. 2 pkt r ww. rozporządzenia, data minimalnej trwałości środka spożywczego oznacza datę, do której dany środek spożywczy zachowuje swoje szczególne właściwości pod warunkiem jego właściwego przechowywania”.
Zgodnie art. 24 ust. 1 ww. rozporządzenia, iż „w przypadku środków spożywczych, które z mikrobiologicznego punktu widzenia szybko się psują i z tego względu już po krótkim czasie mogą stanowić bezpo­średnie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, datę minimalnej trwa­łości zastępuje się terminem przydatności do spożycia. Po upłynięciu terminu przydatności do spożycia środek spożywczy jest uznawany za niebezpieczny zgodnie z art. 14 ust. 2–5 rozporządzenia (WE) nr 178/2002”.
Szczególny sposób oznaczenia daty minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia określa załącznik X do ww. rozporządzenia.
 
Jak wiemy, iż wiele produktów spożywczych zawiera przeróżne konserwanty, które chronią żywność przed szybkim rozwojem drobnoustrojów, co powoduje, że taki produkt szybko się nie psuje. Są też takie produkty spożywcze, które szybko się psują. Często ludzie nie potrzebnie wywalają żywność, która jest dobra do spożycia, co powoduje efekt marnotrawstwa. A zatem w jaki sposób oznaczamy datę minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia?

Najlepiej spożyć przed ... - w taki sposób oznacza się datę minimalnej trwałości danego produktu spożywczego. Takie produkty spożywcze możemy długo przechowywać (np. cukier, kasza, sól). Kiedy upłynie data minimalnej trwałości danego produktu spożywczego, taki produkt spożywczy również nadaje się do spożycia, ale należy jednak pamiętać, że takie produkty spożywcze mogą zmienić swoje cechy organoleptyczne np. w kruchości. Należy pamiętać, że takie produkty spożywcze należy przechowywać odpowiednio, zgodnie z zaleceniami producenta. Na etykiecie produktu spożywczego jest podana informacja, w jakiej temperaturze musimy przechowywać dany produkt spożywczy. O przechowywaniu produktów spożywczych omówię innym razem. Jeżeli upłynęła data minimalnej trwałości danego produktu spożywczego, to nie oznacza, że po tym terminie, produkt spożywczy jest zepsuty i należy wywalić do śmietnika. Data minimalnej trwałości może być również oznaczona terminem „Najlepiej spożyć przed końcem ...”.

„Należy spożyć do …” - w taki sposób oznacza się termin przydatności do spożycia. Co to oznacza? Oznacza to, że do podanego terminu ważności musimy zjeść dany produkt spożywczy. Taki określony termin ważności możemy znaleźć w produktach spożywczych, których nie możemy długo przechować (np. jogurt naturalny, mięso, ryby), gdyż takie produkty spożywcze szybko się psują. Czy po tym terminie możemy zjeść produkt spożywczy? Dla bezpieczeństwa nie zaleca się spożywać produktu spożywczego, gdzie minął jego termin przydatności do spożycia. Taki produkt jest uznawany za niebezpieczny do spożycia, o czym mówi nam art. 24 ust. 1 ww. rozporządzenia. Taki produkt może szybko się popsuć.  Jeżeli widzimy, że produkt spożywczy jest spleśniały, należy bezwzględnie wywalić do kosza. Pleśń wydziela toksyny, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Lepiej nie ryzykować! To szczególnie dotyczy zakładów żywienia zbiorowego, gdzie nie wolno podawać konsumentom zepsutych produktów spożywczych! . 

Myślę, że dobrze wyjaśniłem sposób oznaczenia daty minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia. Przede wszystkim należy nie kupować zbyt wiele produktów spożywczych oraz należy je odpowiednio przechowywać. W takim przypadku mamy gwarancję, że produkt spożywczy szybko się nie zepsuje.

Komentarze

  1. Tak dokładniej na opakowaniach jest napisane "Najlepiej pożyć przed..." - już z tego wynika, że nawet jeśli będzie po, to nie będzie tak bardzo źle.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze oceniam produkt organoleptycznie przed spożyciem ;)
    Choć raz znalazłam w lodówce 3 miesięczny jogurt, który nie miał na sobie śladów zepsucia, ale już nie zjadłam - 3 miesiące po terminie trochę mnie przeraziły :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga