Jak ułożyć sztućce na talerzu?

Ostatnio na blogu pojawił się artykuł dotyczący układania sztućców i talerzy na stole [1], dlatego też postanowiłem napisać kolejny artykuł na temat układaniu sztućców, ale tym razem na talerzu. Artykuł ten szczególnie polecam uczniom szkoły gastronomicznej, gdyż często pojawiają się pytania związane z obsługą konsumenta na egzaminie zawodowym.

Kultura spożywania posiłków w zakładach żywienia zbiorowego jest dość ważna. Do zadań kelnera jest prawidłowa obsługa konsumenta, gdzie komunikacja między klient-kelner powinna być odpowiednia i zrozumiana. Niestety, ale mało osób potrafi prawidłowo ułożyć sztućce na stole, dlatego też każdy powinien nauczyć się sposobu układania sztućców na talerzu. Kelner musi wiedzieć, kiedy może zabrać talerz lub nałożyć dokładkę. Układanie sztućców na talerzu jest może ciut trudniejsze, aczkolwiek jest to do nauczenia. Wymaga oczywiście trochę wprawy. Jest wiele książek o savoir-vivre, które możemy przeczytać. Dodam, że jest wiele technik układania sztućców na talerzu. To tylko przykładowe techniki układania sztućców, jakie wybrałem. Teraz przedstawię Państwu 3 przykładowe formy układania sztućców na talerzu.
 

1. Konsument prosi o podanie potrawy (dokładka), autor: Patryk
 

2. Konsument skończył spożywać potrawę, autor: Patryk
 

3. Konsument prosi o podanie następnego talerza, autor: Patryk

Jak ułożyć sztućce na talerzu?

  1. Konsument prosi o podanie potrawy (dokładka).  Jeżeli chcemy dokładkę, wówczas należy ułożyć sztućce w skos na brzegu naszego talerza, tak jak widzicie Państwo na powyższym zdjęciu nr 1. Ostrza noża powinny być skierowane w stronę sztućców. Jeżeli ułożymy w ten sposób sztućce, wówczas kelner wie, że konsument prosi o dokładkę.
  2. Konsument skończył spożywać potrawę. Jeżeli nie chcemy już jeść, sztućce kładziemy w skos po prawej stronie, tak jak widzicie Państwo na górnym zdjęciu nr 2. Po prawej stronie powinien zaleźć się nóż (ostrza powinny być skierowane w stronę widelca), a koło noża kładziemy widelec (po lewej stronie). Czubek noża musi znajdować troszkę dalej od widelca, tak jak uczą nas szkoły gastronomiczne, czy też książki savoir-vivre. Jeżeli kelner widzi, że tak położyliśmy sztućce na talerzu, wówczas kelner podchodzi do naszego stolika i zabiera nasz talerz.
  3. Konsument prosi o podanie następnego talerza. Jeżeli konsument skończył jeść i prosi o podanie następnej potrawy, gdzie należy podać konsumentowi kolejny talerz, wówczas konsument układa sztućce w kształcie znaku ''+" na talerzu. W takim przypadku kelner zabiera talerz i podaje następny talerz do następnej potrawy (wzór ułożenia sztućców podałem w zdjęciu nr 3).

Myślę, że krótki poradnik nauczył sposobu układania sztućców na talerzu. Również warto na prywatnych przyjęciach układać w ten sposób sztućce. Kultura jedzenia wymaga poświęceń. Podałem trzy najważniejsze sposoby układania sztućców na talerzu.
Z pewnością pojawią się wiele innych publikacji, które nauczą sposobu obsługi konsumenta. 


Linki:

Komentarze

  1. To taka wiedza, o której każdy powinien wiedzieć - znacznie ułatwia życie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się, że dziś nie tylko kelnerzy nie potrafią odczytywać tych znaków, ale też ludzie nie potrafią ich używać niestety.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć Patryk, jestem pierwszy raz u Ciebie i bardzo mi się spodobało to o czym piszesz. O tych sztućcach wiedziałem w wieku kilku lat za sprawą dziadka. Teraz takie zasady tylko w wykwintnych restauracjach... Niestety.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam tych zasad, milo się było czegoś nowego nauczyć. Szkoda tylko że nie w każdej restauracji kelnerzy odczytują takie znaki :/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga