Biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną

Bardzo lubię piec domowe ciasta. Takie ciasta są po prostu przepyszne, choć niestety są kaloryczne. Ten przepis jest prosty do wykonania, choć wymaga troszkę czasu na jego przygotowanie. Jeżeli ktoś nie wie, co na podwieczorek ma podać, to ten przepis jest idealny dla takich osób. Zachęcam do zrobienia takiego ciasta.

Autor: Patryk

Przepis na biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną

Składniki:
ciasto biszkoptowe:
  • 6 szt. średnich jajek
  • 1 szkl. mąki tortowej (typ 450)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru 
  • 16 g cukru waniliowego lub wanilinowego
masa z bitej śmietany i galaretkami owocowymi:
  • 2 opakowania galaretek owocowych (dowolne smaki)
  • 1 opak. śmietany kremówki 30% 
  • 3 łyżeczki cukru
  • 15 g cukru waniliowego lub wanilinowego
dekoracja:
  • 2 mandarynki
  • odrobinę kakao lub wiórków czekolady

Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Białka należy oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę za pomocą miksera. Do ubitych białek dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i nadal ubijamy białka. Do ubitych białek z cukrem należy dodawać stopniowo pozostałe składniki, czyli żółtka oraz mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą!) i wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera. Do foremki tortowej wkładamy papier do pieczenia. Na papier wlewamy ciasto biszkoptowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego w temp. 180 st. C i pieczemy przez ok. 40-50 min. Gotowe upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt należy wyjąć z foremki i przekroić za pomocą noża na 2 części. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy za pomocą miksera. Część bitej śmietany należy wymieszać z wcześniej przygotowanymi oraz pokrojonymi w kostkę galaretkami (galaretki owocowe przygotować wg instrukcji na opakowaniu). Masę z bitej śmietany i galaretkami nakładamy na biszkopt. Na masę z bitej śmietany i galaretkami przykrywamy 2 połówką biszkopta i lekko dociskamy do masy. Wierzch smarujemy również bitą śmietaną. Ciasto dekorujemy mandarynkami oraz posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kakao.

Komentarze

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga