Pierogi i uszka z kapustą i grzybami

W związku z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia podam Państwu jeden przepis na dwa potrawy wigilijne, czyli pierogi i uszka z kapustą i grzybami. Czemu jeden przepis na dwa potrawy? A no dlatego, że robienie pierogów i uszek z kapustą i grzybami jest takie same, lecz w przypadku uszek, należy skleić ze sobą dwa rogi pieroga. Przepis ten jest prosty do wykonania. Takie pierogi można ugotować i zamrozić, a w dniu wigilii można odmrozić i odgrzać we wodzie. Pierogi takie są naprawdę smaczne, no i oczywiście czuć smak leśnych grzybów. Wiem, że robienie domowych pierogów wymaga czasu, ale przynajmniej warto poświęcić się, by poczuć smak pysznych pierożków i uszek.


Autor: Patryk

Autor: Patryk

Przepis na pierogi i uszka z kapustą i grzybami

Składniki:
ciasto do pierogów i uszek
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
farsz do pierogów i uszek
  • 1 kg kapusty kiszonej ugotowanej
  • 25 dag grzybków suszonych ugotowanych
  • 2 cebule usmażone na oleju rzepakowym
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Do miski wlać wodę ciepłą, dodać olej rzepakowy oraz szczyptę soli i wyrabiać ciasto za pomocą rąk. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać odrobiny mąki. Gotowe wyrobione ciasto odstawić, by odpoczęło (ciasto przykryć ściereczką). W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów i uszek. Kapustę kiszoną ugotowaną (należy opłukać zimną wodą i dokładnie wycisnąć nadmiar wody z kapusty) należy drobno pokroić. Ugotowane grzybki suszone odcedzić, przestudzić zimną wodą i drobno pokroić lub zmiksować za pomocą blendera, jak kto woli. Kapustę kiszoną drobno pokrojoną należy wymieszać z pokrojonymi lub zmiksowanymi grzybkami suszonymi oraz z cebulą usmażoną. Przyprawić farsz solą i pieprzem i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Gotowe ciasto do naszych pierogów i uszek należy podzielić na 2-3 części. Każdą część należy rozwałkować (podsypać stolnicę oraz ciasto mąką, by ciasto nie przyklejało się do stolnicy oraz wałka). Kiedy rozwałkujemy ciasto, należy za pomocą szklanki wykrawać kółka (do uszek należy użyć szklanki o średniej wielkości). Na środek ciasta nakładamy odrobiny farszu, składamy ciasto na pół i zlepiamy boki ciasta. W przypadku uszek - należy rogi ciasta skleić ze sobą. Gotowe uszka i pierogi gotujemy we wrzącej i posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Gotować do czasu, aż uszka i pierogi wypłyną na wierzch. Pierogi z kapustą i grzybami podawać z usmażoną cebulą, natomiast uszka z kapustą i grzybami dodajemy do barszczu czerwonego.

Komentarze