Pierogi i uszka z kapustą i grzybami

W związku z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia podam Państwu jeden przepis na dwa potrawy wigilijne, czyli pierogi i uszka z kapustą i grzybami. Czemu jeden przepis na dwa potrawy? A no dlatego, że robienie pierogów i uszek z kapustą i grzybami jest takie same, lecz w przypadku uszek, należy skleić ze sobą dwa rogi pieroga. Przepis ten jest prosty do wykonania. Takie pierogi można ugotować i zamrozić, a w dniu wigilii można odmrozić i odgrzać we wodzie. Pierogi takie są naprawdę smaczne, no i oczywiście czuć smak leśnych grzybów. Wiem, że robienie domowych pierogów wymaga czasu, ale przynajmniej warto poświęcić się, by poczuć smak pysznych pierożków i uszek.


Autor: Patryk

Autor: Patryk

Przepis na pierogi i uszka z kapustą i grzybami

Składniki:
ciasto do pierogów i uszek
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
farsz do pierogów i uszek
  • 1 kg kapusty kiszonej ugotowanej
  • 25 dag grzybków suszonych ugotowanych
  • 2 cebule usmażone na oleju rzepakowym
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  • Do miski wlać wodę ciepłą, dodać olej rzepakowy oraz szczyptę soli i wyrabiać ciasto za pomocą rąk. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać odrobiny mąki. Gotowe wyrobione ciasto odstawić, by odpoczęło (ciasto przykryć ściereczką).
  • W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów i uszek. Kapustę kiszoną ugotowaną (należy opłukać zimną wodą i dokładnie wycisnąć nadmiar wody z kapusty) należy drobno pokroić. Ugotowane grzybki suszone odcedzić, przestudzić zimną wodą i drobno pokroić lub zmiksować za pomocą blendera, jak kto woli. Kapustę kiszoną drobno pokrojoną należy wymieszać z pokrojonymi lub zmiksowanymi grzybkami suszonymi oraz z cebulą usmażoną. Przyprawić farsz solą i pieprzem i wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
  • Gotowe ciasto do naszych pierogów i uszek należy podzielić na 2-3 części. Każdą część należy rozwałkować (podsypać stolnicę oraz ciasto mąką, by ciasto nie przyklejało się do stolnicy oraz wałka).
  • Kiedy rozwałkujemy ciasto, należy za pomocą szklanki wykrawać kółka (do uszek należy użyć szklanki o średniej wielkości). Na środek ciasta nakładamy odrobiny farszu, składamy ciasto na pół i zlepiamy boki ciasta. W przypadku uszek - należy rogi ciasta skleić ze sobą.
  • Gotowe uszka i pierogi gotujemy we wrzącej i posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Gotować do czasu, aż uszka i pierogi wypłyną na wierzch.
  • Pierogi z kapustą i grzybami podawać z usmażoną cebulą, natomiast uszka z kapustą i grzybami dodajemy do barszczu czerwonego.

Komentarze