Keks

Choć święta Bożego Narodzenia minęły, ja podam Państwu przepis na pyszny keks. Jest wiele przepisów na te pyszne ciasto, ja zawsze robię keks podobnie jak babkę na oleju rzepakowym. Ciasto jest troszkę kaloryczne, ale jakie za to pyszne, że aż palce lizać.

Autor: Patryk

Przepis na keks

Składniki:
ciasto
  • 6 szt. średnich jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki olejku waniliowego aromatyzującego do ciasta
  • 0,5 szkl. posiekanych orzechów, skórki kandyzowanej z pomarańczy, daktyli, rodzynków, moreli itp.
polewa kakaowa
  • pół kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szkl. cukru
  • odrobina wody

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę za pomocą miksera. Do białek dodać cukier i nadal ubijać białka mikserem. Do ubitych białek z cukrem dodajemy po kolei stopniowo żółtka jajek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (wymieszać proszek do pieczenia z mąką), olej rzepakowy oraz olejek waniliowy aromatyzujący do ciasta i wymieszać mikserem składniki. Na końcu dodajemy mieszankę do keksa (mieszankę do keksa należy wymieszać mąką i dodać do ciasta). Gotowe ciasto wlewamy do foremki keksowej, wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą (opcjonalnie można użyć papieru do pieczenia). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piec przez ok. 50 minut. Po 50 min. nastawiamy na 200 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut W tym czasie możemy przygotować polewę kakaową. Do rondelka dodajemy margarynę, którą należy rozpuścić. Do rozpuszczonej margaryny dodajemy stopniowo cukier, kakao oraz odrobinę wody i energicznie mieszamy. Na keks polewamy naszą polewę kakaową. Na polewę posypujemy posiekaną mieszankę orzechową oraz skórkę kandyzowaną z pomarańczy. Najlepiej, aby keks włożyć do lodówki, wówczas polewa nie będzie płynna.

Komentarze