Jak ułożyć talerze i sztućce na stole?

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, dlatego też z tej okazji postanowiłem napisać poradnik na temat techniki układania talerzy oraz sztućców na stole. Wpis ten nauczy, jak ułożyć sztućce i talerze na stole podczas przyjęć okolicznościowych m.in. balu sylwestrowego. Wpis ten szczególnie polecam tym osobom, którzy uczą się na kierunku gastronomicznym. Często pytania związane z tym tematem pojawiają się na egzaminach zawodowych, dlatego też ten artykuł będzie powtórką z technologii gastronomicznej, bądź powtórką z zajęć z obsługi konsumenta.

Każdy restaurator wie, że obsługa konsumenta musi być na najwyższym poziomie. Wystrój sali konsumenckiej, czy jakość posiłków w zakładach żywienia zbiorowego to nie wszystko. Najważniejsze jest to, aby profesjonalnie podawać potrawy, ale również prawidło układać talerze i sztućce na stole konsumenckim. Każda osoba zajmująca się gastronomią powinna umieć prawidłowo serwować potrawy, czy też układać sztućce i talerze na stole.
Wpis ten nauczy, jak należy w sposób prawidłowy układać wszelkie sztućce i talerze na stole. To będzie mała lekcja tzw. savoir-vivre. To tyle na wstępie, więc przejdźmy do głównej części naszego wpisu.

Są różne formy układania talerzy i sztućców na stole konsumenckim. To zależy od rodzaju posiłku, ale również zależy od tego, jakie potrawy podajemy konsumentom. Na różnych przyjęciach okolicznościowych podaje się potrawy, które składają się z kilku dań m.in. z pierwszego dania (zupy, najczęściej rosół), z drugiego dania, deseru oraz wszelkie zakąski np. galaretki z mięsa. Taki ogromny wybór potraw wymaga, aby wybrać odpowiednie sztućce oraz odpowiednie talerze do zaserwowania tych potraw dla konsumentów. Również bierzemy uwagę na to, jakie kieliszki użyjemy do alkoholi. Serwowanie alkoholi omówię w osobnym wpisie. Skupmy się jednak na układaniu sztućców i talerzy na stole. Aby poradnik ten był praktyczny, przedstawię poniżej zdjęcie, które wykonałem, gdzie przedstawia schemat techniki układania talerzy i sztućców na stole konsumenckim. Schemat przedstawia jedynie miejsca, gdzie należy ułożyć poszczególne sztućce i talerze na stole konsumenckim. Dokładnie opiszę pod zdjęciem, które znajduje się poniżej.

Sposób ułożenia talerzy i sztućców na stole, autor: Patryk

Jak układać talerze i sztućce na stole?

Poszczególnie sztućce i talerze muszą być ułożone w odpowiednich ostępach i w różnych miejscach. Przedstawię krótki opis do powyższego schematu.
  1. Talerze - szkoły gastronomiczne uczą nas, by talerz ustawiać na stole konsumenckim, gdzie powinien być odstęp ok. 1,5 cm od brzegu naszego stołu konsumenckiego. Jeżeli podajemy konsumentom wiele potraw, które składają się z kilku dań, wówczas na stole kładziemy płytki talerz konsumencki oraz talerz na zupę. Można również na talerz (do dań głównych) położyć talerzyk na zakąski lub bulionówkę.
  2. Sztućce - zacznijmy od prawej strony. Na powyższym zdjęciu widzimy nóż do dania głównego, małą łyżeczkę do kawy lub herbaty oraz dużą łyżkę do zupy. Należ pamiętać, aby sztućce nie były koło siebie, lecz należy zachować ostęp ok. 3-6 mm. Kolejność sztućców koło talerza jest zależna od tego, co będziemy podawać. W szerokim asortymencie potraw, kolejność sztućców powinna być w następującym kolejności: 1 nóż do dania głównego (obok talerza), 2 nóż przeznaczony do dań rybnych, 3 nóż do zakąsek, łyżeczka do kawy lub herbaty oraz łyżka zupy. Na końcu powinno znajdować się widelec do owoców morza, jeżeli takie potrawy znajdą się na stole konsumenckim. Po lewej stronie kładziemy: 1 widelec do głównego dania (obok talerza), 2 widelec do potraw z ryb oraz 3 widelec na przeróżne zakąski. Jeżeli będziemy podawać sałatki, również powinien znajdować się widelec do sałatek, który kładziemy na 1 miejscu po lewej stronie. W przypadku noży, noże kładziemy na stół w taki sposób, by ostrza noży były w kierunku talerza.
  3. Serwetki - serwetkę możemy położyć na talerz bądź po lewej stronie (koło sztućców!).
  4. Talerzyk z nożem do masła - w przypadku podawania np. śniadań, wówczas pieczywo kładziemy na specjalnym talerzyku do pieczywa. Talerzyk ten kładziemy u góry stołu konsumenckiego nad sztućcami po lewej stronie, tak jak widać u góry na zdjęciu, które wykonałem (nie miałem talerzyka do pieczywa i noża do masła, więc użyłem podstawki do filiżanki i zwykły nóż). Na talerzyku kładziemy specjalny nóż do masła.
  5. Mała łyżka i widelec do deserów - jeżeli będziemy podawać desery, wówczas należy położyć na stole konsumenckim sztućce do deserów. Widelczyk i łyżeczka do deserów kładziemy nad talerzem, tak jak widać na zdjęciu.
  6. Kieliszki do alkoholi i wody - są różne rodzaje kieliszków w zależności od tego, jaki rodzaj alkoholu podajemy konsumentom. Sposób układania kieliszków jest różny. Można ułożyć kieliszki w postaci tzw. trójkąta (dwa kieliszki do góry obok siebie i pod spodem jeden kieliszek na środku). Najpierw kładziemy kieliszek do wody, potem do szampana a pozostałe do win. Można również użyć innych kieliszków np. do wódki. Kieliszki kładziemy nad talerzem i nad sztućcami po prawej stronie!
  7. Filiżanka do kawy lub herbaty - filiżankę do kawy lub herbaty możemy położyć po prawej stronie, koło łyżeczki i widelczyka do deserów, które są umieszczone nad talerzem oraz pod zestawem noży, łyżek i łyżeczek. Oczywiście filiżanka powinna być położna na podstawce do filiżanki. Uszko filiżanki powinno być skierowany w stronę sztućców po prawej stronie (na moim zdjęciu jest z tyłu, dlatego też proszę to potraktować jako schemat układania sztućców i talerzy).

Myślę, że poradnik każdego zaciekawił i z pewnością każdy nauczy się prawidło układać talerze i sztućce na stole konsumenckim. Wystrój stołu jest bardzo ważny, bo jak wiadomo, jedzenie powinno być dla nas przyjemnością.

Komentarze

  1. Bardzo przydatny post. Poproszę takich więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie zawsze to był problem - do dzisiaj. Fajny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początek chciałem podziękować Pani za odwiedziny na moim blogu ;) Cieszę się, że post Pani pomógł :) Zapraszam do ponownych odwiedzin :) Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga