Babka na oleju rzepakowym z kakao

Po nieco dłuższej przerwie na blogu czas na podanie kolejnego przepisu na pyszną babkę na oleju rzepakowym z kakao. Święta tuż, tuż, a jak wiadomo, że na święta Bożego Narodzenia musi być obowiązkowo ciasto. Ja proponuję przepis na prostą do wykonania babkę na bazie oleju rzepakowym z dodatkiem kakao. W domu posiadam fajną książkę autorstwa siostry Anastazji pt. "103 ciasta siostry Anastazji", gdzie w tej książce zaciekawił mnie przepis na babkę na oleju i koniecznie chciałem wypróbować ten przepis i powiem szczerze, że ta babka jest po prostu przepyszna, aż palce lizać. W tym przepisie, który podam, zmieniłem nieco ilość składników, a szczególnie dodałem do babki kakao, który w oryginalnym przepisie nie ma. Może i babka ma trochę kalorii, ale na święta warto spróbować, bo jak wiadomo, święta Bożego Narodzenia są raz w roku, więc odrobiny słodyczy nikomu nie zaszkodzi, nawet tym, którzy są na diecie odchudzającej. Przepis ten oczywiście jest na średnią foremkę, ale jeżeli ktoś ma większą foremkę, może zwiększyć ilość składników.
 

Autor: Patryk

Przepis na babkę na oleju rzepakowym z kakao

Składniki:
  • 4 szt. dużych jajek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • 4 łyżki kakao
  • olejek waniliowy 

Wykonanie:
Białka należy oddzielić od żółtek. Do białek należy dodać szczyptę soli. Za pomocą miksera należy ubić białka na sztywną pianę. Do ubitych białek należy dodać cukier. Nadal ubijać białka z cukrem przez kilka minut. Do ubitych białek z cukrem należy dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę z proszkiem do pieczenia należy przesiać), dodać kilka kropelek olejku waniliowego do ciasta oraz wlać do masy olej rzepakowy i nadal wymieszać za pomocą miksera masę (składniki stopniowo dodawać do masy). Należy wysmarować foremkę masłem i obsypać bułką tartą. Część masy wlewamy do foremki. Do pozostałej części masy ciasta dodajemy kakao. Masę należy ponownie wymieszać mikserem przez parę minut, by kakao dobrze się wymieszało z masą. Gotową masę kakaową wlewamy do foremki. Ciasto należy wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy przez ok. 40-45 min. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą kakaową, jak kto woli.

Komentarze