Sałatka jarzynowa

Zapewne każdy kiedyś spróbował sałatki jarzynowej, to wie, że jest bardzo smaczna. Sałatkę jarzynową bardzo lubię, wręcz uwielbiam. Sałatka jarzynowa jest dużo kaloryczna dlatego, że sam majonez jest bardzo kaloryczny, gdzie 1 łyżka majonezu to ok. 160 kcal. Jeżeli ktoś jest na diecie odchudzającej, może "od święta" popełnić tzw. grzeszek dietetyczny, gdzie można pozwolić sobie na odrobinę takiej sałatki pod warunkiem, że spalimy kalorie. Jak już wcześniej wspomniałem, sałatka jarzynowa jest dużo kaloryczna, gdyż majonez jest dużo kaloryczny, więc polecam dodać jogurt naturalny, który nie tylko jest dobrym źródłem wapnia, ale również zmniejszy naszą kaloryczność sałatki jarzynowej. Jest to bardzo super patent na obniżenie kalorii naszej sałatki dla osób dbających o linię. Panuje również dylemat, czy sałatka jarzynowa jest zdrowa. Jeżeli nie jemy nom stop, to jest zdrowa, pod warunkiem, że warzywa krótko gotujemy oraz zmniejszamy kalorie sałatki poprzez wymieszanie jogurtu naturalnego i majonezu. Sałatka będzie wówczas lżejsza i mniej kaloryczna. Od czasu do czasu nie zaszkodzi nam sałatka jarzynowa.

Autor: Patryk

Przepis na sałatkę jarzynową

Składniki:
  • 2 marchewki średnie
  • 1 pietruszka i seler
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 4 ogórki koszone
  • 125 g majonezu
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: kukurydza lub groszek zielony konserwowany, jabłko, chuda szynka itp.

Wykonanie:
Warzywa tj. marchewka, pietruszka, seler (przekrojony na 4 części) należy ugotować do czasu, kiedy będą miękkie (ze skórką). Ziemniaki (nieobrane) gotujemy do czasu, aż będą miękkie (w osobnym garnku). Ugotowane warzywa odcedzamy z wody oraz należy je ostudzić. Ostudzone warzywa obieramy ze skórki oraz należy pokroić warzywa w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupki oraz należy je pokroić w kostkę, po czym wrzucamy do pokrojonych warzyw. Ogórki kiszone oraz obraną cebulę również należy pokroić w kostkę, oraz wrzucić do pokrojonych już wcześniej warzyw i jajek. Opcjonalnie można dodać kukurydzę lub groszek konserwowany, jabłko obrane i pokrojone w kostkę, chudą wędlinę itp. Do pokrojonych już wcześniej warzyw, cebuli, jajek i ogórków kiszonych dodajemy majonez i jogurt naturalny. Całość należy dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz ponownie należy wymieszać sałatkę. Jeżeli sałatka będzie miała mało majonezu i jogurtu naturalnego, można dodać jeszcze odrobinę jogurtu naturalnego do sałatki.

Komentarze