Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Proponuję kolejny przepis na proste i szybkie do przygotowania placki ziemniaczane pieczone w piekarniku (bez dodatku mąki!). Tradycyjne placki zawierają ok. 170 kcal w 100 g , natomiast ta wersja placków zawiera tylko aż ok. 120 kcal w 100 g. Robi to ogromną różnicę. Te placki są nie tylko niskokaloryczne, ale również i smaczne. Takie placki również polecam osobom, które są na diecie odchudzające. Przygotowując tradycyjne placki ziemniaczane, placki pochłaniają ogromną ilość tłuszczu podczas smażenia. Polecam oczywiście ten przepis i gorąco zachęcam do jego wypróbowania. Placki można podawać nie tylko z jogurtem naturalnym, ale również z sosem np. grzybowym. Oczywiście nie zapominamy o podaniu placków z porcją surówki lub sałatki warzywnej.


Autor: Patryk


Przepis na placki ziemniaczane pieczone w piekarniku

Składniki:
  • 6 szt. średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek (opcjonalnie)

Wykonanie:
  • Ziemniaki należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody i skrobi. Do startych ziemniaków wbić 2 jajka, dodać cebulę, którą należy wcześniej zetrzeć na drobnych oczkach, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać.
  • Na blachę wcześniej posmarowaną odrobiną oleju rzepakowego należy wyłożyć porcjami placki formując ręką, wcześniej należy odcisnąć ponownie nadmiar wody.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 st. C i piec przez ok. 25-30 minut, aż placki będą zrumienione.
  • Gotowe placki podawać z ulubionymi dodatkami oraz porcją surówki lub sałatki warzywnej.

Komentarze