Pierogi ruskie

Podaję kolejny przepis na wyśmienite pierogi ruskie. Każdy zapewne zna tą potrawę. Bardzo lubię pierogi ruskie, a szczególnie z cebulą podsmażoną, wówczas pierogi jeszcze są smaczniejsze. Na moim blogu znajdziecie Państwo aż 4 przepisy na pierogi o różnych nadzieniach. Jeżeli podajemy na obiad pierogi ruskie to koniecznie z porcją surówki lub sałatki warzywnej. Niektórzy podają również pierogi ruskie ze śmietaną, ja natomiast wolę z jogurtem naturalnym. Jeżeli ktoś nie miał okazji robić pierogów, to zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu i innych przepisów na inne rodzaje pierogów.

Autor: Patryk

Przepis na pierogi ruskie

Składniki:
ciasto pierogowe
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
farsz z ziemniaków i sera twarogowego
  • 300 g sera twarogowego półtłustego
  • 300 g ziemniaków ugotowanych
  • 1 cebula podsmażona na oleju rzepakowym
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  • Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy odrobinę oleju, soli, pieprzu oraz mąkę i zagniatamy ręką ciasto pierogowe. W razie konieczności można dosypać odrobinę mąki. Gotowe wyrobione ciasto pierogowe przykrywamy ściereczką, by ciasto odpoczęło.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz z ziemniaków i sera twarogowego do naszych pierogów. Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce razem ze serem twarogowym. Do zmielonych ziemniaków i sera twarogowego dodajemy wcześniej usmażoną na oleju rzepakowym cebulę oraz przyprawiamy farsz. Wszystkie składniki należy wymieszać.
  • Gotowe wyrobione ciasto pierogowe dzielimy na 3-4 części. Każdą część ciasta pierogowego należy rozwałkować, wcześniej podsypując ciasto mąką, by ciasto nie przyklejało się do wałka (stolnicę również należy podsypać mąką!).
  • Jeżeli rozwałkowaliśmy ciasto pierogowe, należy za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na środek kółka kładziemy farsz do naszych pierogów, składamy na pół i sklejamy ciasto dokładnie, by farsz nie wyleciał podczas gotowania.
  • Wszystkie ulepione pierogi należy ugotować we wrzącej wodzie (wcześniej posolonej). Pierogi gotujemy do czasu, aż wypłyną na wierzch (pierogi, które wypłynęły na wierzch, trzymamy jeszcze w gotującej wodzie przez ok. 2-3 minut.).
  • Gotowe pierogi podajemy z usmażoną na oleju cebulą, jogurtem naturalnym, czy ze śmietaną. Pierogi również podajemy z porcją surówki lub sałatki warzywnej.

Komentarze