Pierogi ruskie

Podaję kolejny przepis na wyśmienite pierogi ruskie. Każdy zapewne zna tą potrawę. Bardzo lubię pierogi ruskie, a szczególnie z cebulą podsmażoną, wówczas pierogi jeszcze są smaczniejsze. Na moim blogu znajdziecie Państwo aż 4 przepisy na pierogi o różnych nadzieniach. Jeżeli podajemy na obiad pierogi ruskie to koniecznie z porcją surówki lub sałatki warzywnej. Niektórzy podają również pierogi ruskie ze śmietaną, ja natomiast wolę z jogurtem naturalnym. Jeżeli ktoś nie miał okazji robić pierogów, to zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu i innych przepisów na inne rodzaje pierogów.

Autor: Patryk

Przepis na pierogi ruskie

Składniki:
ciasto pierogowe
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
farsz z ziemniaków i sera twarogowego
  • 300 g sera twarogowego półtłustego
  • 300 g ziemniaków ugotowanych
  • 1 cebula podsmażona na oleju rzepakowym
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy odrobinę oleju, soli, pieprzu oraz mąkę i zagniatamy ręką ciasto pierogowe. W razie konieczności można dosypać odrobinę mąki. Gotowe wyrobione ciasto pierogowe przykrywamy ściereczką, by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz z ziemniaków i sera twarogowego do naszych pierogów. Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce razem ze serem twarogowym. Do zmielonych ziemniaków i sera twarogowego dodajemy wcześniej usmażoną na oleju rzepakowym cebulę oraz przyprawiamy farsz. Wszystkie składniki należy wymieszać. Gotowe wyrobione ciasto pierogowe dzielimy na 3-4 części. Każdą część ciasta pierogowego należy rozwałkować, wcześniej podsypując ciasto mąką, by ciasto nie przyklejało się do wałka (stolnicę również należy podsypać mąką !). Jeżeli rozwałkowaliśmy ciasto pierogowe, należy za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na środek kółka kładziemy farsz do naszych pierogów, składamy na pół i sklejamy ciasto dokładnie, by farsz nie wyleciał podczas gotowania. Wszystkie ulepione pierogi należy ugotować we wrzącej wodzie (wcześniej posolonej). Pierogi gotujemy do czasu, aż wypłyną na wierzch (pierogi, które wypłynęły na wierzch, trzymamy jeszcze w gotującej wodzie przez ok. 2-3 minut.). Gotowe pierogi podajemy z usmażoną na oleju cebulą, jogurtem naturalnym, czy ze śmietaną. Pierogi również podajemy z porcją surówki lub sałatki warzywnej.

Komentarze