Pasta z twarogu i szprotkami

Podam Państwu przepis na pyszną i prostą do przygotowania pastę z twarogiem i szprotkami. Do takiej pasty idealnie pasują różne ryby np. szprotki, sardynki, tuńczyk, czy też wędzona makrela. Taka pasta jest nie tylko smaczna, ale również i pożywna. Ryby powinny znajdować się w codziennej diecie człowieka, gdyż nie tylko zawierają kwasy tłuszczowe z grupy NNKT, szczególnie mowa o kwasach omega-3, ale również ryby są doskonałym źródłem witaminy D. Ryby morskie również są bogate w ważny pierwiastek - jod. Dodatek twarogu zapewnia dostarczenie wapnia dla naszego organizmu, tak więc nasza pasta dostarczy wiele składników odżywczych, które są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bardzo uwielbiam pasty rybne z twarogiem, gdyż są po prostu smaczne.
Autor: Patryk

Przepis na pastę z twarogu i szprotkami

Składniki:
  • 1 puszka szprotek w oleju
  • 100 g sera twarogowego chudego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: szczypiorek

Wykonanie:
Do miski wrzucamy szprotki odsączone z oleju oraz twaróg chudy. Składniki rozdrabniamy widelcem. Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę (opcjonalnie posiekany szczypiorek) oraz wrzucić do rozdrobnionego twarogu ze szprotkami. Przyprawić solą i pieprzem oraz ponownie wymieszać wszystkie składniki.

Komentarze