Naleśniki z dżemem

Każdy zapewne lubi naleśniki, szczególnie lubią je dzieci. Ja również je uwielbiam. Naleśniki można przygotować na słodko, jak również i na słono. Podam Państwu przepis na pyszne naleśniki z dżemem, choć możecie zamiast dżemu użyć konfiturę, marmoladę, owoce sezonowe i inne słodkie dodatki. Naleśniki idealnie nadają się na deser po obiedzie bądź na podwieczorek, choć również można je podać na śniadanie lub na 2 śniadanie. Na blogu na pewno będą pojawiać się wiele przepisów na naleśniki z różnymi dodatkami.


Autor: Patryk


Przepis na naleśniki z dżemem

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wbijamy 2 całej jajka, dodajemy cukier waniliowy, olej rzepakowy, szczyptę soli oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, wówczas należy dodać trochę mąki. Na rozgrzaną patelnię, którą należy wcześniej posmarować odrobiną oleju, należy wlać porcję ciasta naleśnikowego i smażymy z 2 stron. Gotowe naleśniki smarujemy dżemem oraz zwijamy w rulon bądź w kopertę. Jeżeli ktoś uwielbia naleśniki z cukrem pudrem, może sobie naleśniki posypać cukrem pudrem.

Komentarze