Naleśniki z dżemem

Każdy zapewne lubi naleśniki, szczególnie lubią je dzieci. Ja również je uwielbiam. Naleśniki można przygotować na słodko, jak również i na słono. Podam Państwu przepis na pyszne naleśniki z dżemem, choć możecie zamiast dżemu użyć konfiturę, marmoladę, owoce sezonowe i inne słodkie dodatki. Naleśniki idealnie nadają się na deser po obiedzie bądź na podwieczorek, choć również można je podać na śniadanie lub na 2 śniadanie. Na blogu na pewno będą pojawiać się wiele przepisów na naleśniki z różnymi dodatkami.


Autor: Patryk


Przepis na naleśniki z dżemem

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Wykonanie:
  • Do miski wlewamy mleko, wbijamy 2 całej jajka, dodajemy cukier waniliowy, olej rzepakowy, szczyptę soli oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, wówczas należy dodać trochę mąki.
  • Na rozgrzaną patelnię, którą należy wcześniej posmarować odrobiną oleju, należy wlać porcję ciasta naleśnikowego i smażymy z 2 stron.
  •  Gotowe naleśniki smarujemy dżemem oraz zwijamy w rulon bądź w kopertę. Jeżeli ktoś uwielbia naleśniki z cukrem pudrem, może sobie naleśniki posypać cukrem pudrem.

Komentarze