Grzanka z jajkiem

Czy znudziło Ci się śniadanie z ciągłymi kanapkami, jajecznicami, czy też omletami? Jeżeli tak, to ja proponuję pyszne, a zarazem szybkie do przygotowania grzanki z jajkiem. Przepis ten jest dość prosty do wykonania, gdzie wykonanie grzanki z jajkiem zajmie nam tylko kilka minut. Do tego przepisu idealnie pasuje pieczywo razowe, ale również może być chleb tostowy.


Autor: Patryk


Przepis na grzankę z jakiem

Składniki:
  • 2 kromki chleba razowego lub pszennego
  • 2 szt. jajka
  • sól, pieprz
  • koperek lub natka pietruszki
  • opcjonalnie: szynka

Wykonanie:
  1. Na każdej kromce pieczywa należy wykroić jego środek za pomocą szklanki.
  2. Kromki pieczywa należy zrumienić na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego z dwóch stron.
  3. Do środka wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem (opcjonalnie możemy dodać pokrojoną w kostkę szynkę) oraz przykrywamy patelnię, by białko wraz z żółtkiem się ścięło.
  4. Gotowe grzanki posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Komentarze