Pierogi z serem twarogowym na słodko

Przedstawię Państwu kolejny przepis na smaczne, a zarazem zdrowe pierogi z mąki pełnoziarnistej z serem twarogowym na słodko. Takie pierogi są naprawdę pyszne. Idealnie nadają się na obiad. W wielu książkach kulinarnych możemy znaleźć przepis na takie pierogi z serem twarogowym na słodko, gdzie do farszu dodaje się żółtko jajka. Ja oczywiście zrobiłem trochę inaczej farsz, który jest dość prosty do wykonania. Pamiętajcie również, aby do porcji pierogów znalazła się porcja surówki warzywno-owocowej. Jeszcze chciałem dodać, iż ciasto pierogowe na bazie mąki pełnoziarnistej jest o wiele zdrowsze niż z mąki pszennej, gdyż mąka pełnoziarnista nie tylko dostarcza nam witamin, szczególnie z grupy B, wiele składników mineralnych, ale również mąka pełnoziarnista jest źródłem błonnika pokarmowego.


Autor: Patryk

Przepis na pierogi z serem twarogowym na słodko

Składniki:
ciasto pierogowe
  • 3 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

farsz twarogowy
  • 150 g sera twarogowego chudego
  • 5 łyżeczek cukru białego bądź trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego

Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłą, ale nie gorącą wodę, dodajemy do wody olej, szczyptę soli oraz mąkę, po czym wszystkie składniki należy zagnieść ręką. Jeżeli ciasto ma mało mąki, możemy odrobinę dodać do ciasta pierogowego. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką.
W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów. Do miski wrzucamy ser twarogowy, dodajemy cukier biały bądź trzcinowy oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki należy połączyć za pomocą miksera. 
Ciasto pierogowe należy podzielić na 2-3 części. Część ciasta należy rozwałkować (wcześniej należy podsypać mąką stolnicę). Za pomocą szklanki wykrawamy kółka z ciasta, po czym nakładamy farsz na środku kółka ciasta pierogowego, ciasto z farszem składamy na pół i sklejamy. 
Wszystkie pierogi gotujemy we wrzącej wodzie, wcześniej posolonej z dodatkiem oleju rzepakowego. Pierogi gotujemy do czasu, aż do wypłynięcia na wierzch (gotować je jeszcze przez ok. 2-3 minut). Pierogi podajemy z masłem i zrumienioną bułką tratą oraz porcją surówki warzywno-owocowej. 

Komentarze

  1. Mmmm wyglądają pysznie :) Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów prawdę mówiąc, ale ten przepis mam chęć wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga