Pierogi z mięsem

Podaję kolejny przepis na inną wersję pierogów. Tym razem podam przepis na pierogi z mięsem, które są dość popularne w naszej kuchni. Pierogi z mięsem są bardzo smaczne. Do tego przepisu należy użyć ugotowanego i ostudzonego mięsa. Można użyć mięsa wołowego, z piersi kurczaka, czy też mięso z indyka. Jeżeli gotujecie wywar do zupy i nie wiecie co z tym mięsem można zrobić to ja polecam, by mięso zostawić do ostudzenia i zamrozić je. Wówczas ugotowane mięso można odmrozić i zmielić. Tak właśnie zrobiłem w przypadku tych pierogów. Przepis jest dość prosty do wykonania.
 

Autor: Patryk
 

Przepis na pierogi z mięsem

Składniki:
ciasto pierogowe
  • 3 szkl. mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

mięsny farsz
  • 150 g mięsa ugotowanego, ostudzonego oraz zmielonego
  • 1 cebula usmażona na oleju rzepakowym 
  • sól oraz pieprz dla smaku

Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy szczyptę soli oraz mąkę, po czym należy ciasto zagnieść dokładnie ręką. Jeżeli ciasto pierogowe jest dość rzadkie, możemy do ciasta dosypać trochę mąki. Gotowe wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i pozostawić, by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów. Do miski wrzucamy wcześniej zmielone na maszynce mięso ugotowane, dodajemy wcześniej usmażoną na oleju rzepakowym cebulkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Z gotowego farszu formujemy kuleczki o średniej wielkości. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto pierogowe dzielimy na kilka części. Każdą część ciasta należy rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek kółka ciasta pierogowego kładziemy uformowaną kulkę z farszu mięsnego, po czym ciasto składamy na pół i sklejamy boki. Wszystkie ulepione pierogi gotujemy partiami we wrzącej wodzie (wcześniej posolonej z dodatkiem oleju rzepakowego). Pierogi gotujemy do czasu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Po kilku minutach wyciągamy pierogi. Pierogi z mięsem podajemy z cebulką usmażoną oraz porcją surówki warzywnej bądź sałatki warzywnej.

Komentarze

  1. Uwielbiam pierogi z mięsem, to zdecydowanie moje ulubione :) Najlepiej jak babcia zrobi oczywiście ;) A ile pierogów wyjdzie z takiej porcji? Tak około?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnie, zależy od tego, ile damy do ciasta mąki oraz wody oraz ilości zrobionego farszu. Z wyżej podanego przepisu wyjdzie ok. 20-25 pierogów, przy czym ja zawsze robię pierogi, gdzie wszystko dodaję na około.
      Ja również bardzo uwielbiam pierogi z mięsem. Dawno ich nie robiłem :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga