Pierogi z kaszą gryczaną

Ostatnio zabrałem się za zrobienie pierogów o różnych nadzieniach. Szczerze powiedziawszy, każdy rodzai pierogów po prostu są smaczne. Przedstawię w kolejnym nowym przepisie kolejną wersję pierogów, tym razem z kaszą gryczaną. W tej wersji zrobiłem pierogi z mąki pszennej, ale również zrobiłem trochę pierogów z razowej mąki. Taki miszmasz. W niektórych przepisach kulinarnych do farszu dodaje się ser twarogowy, ja natomiast zrobiłem farsz w innym sposobie. Takie pierogi są naprawdę pyszne. Taka wersja pierogów również można polecić osobom, które są na diecie odchudzającej.
 
Autor: Patryk
 
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:
ciasto pierogowe
  • 3 szkl. mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1 szkl. wody ciepłej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

farsz z kaszy gryczanej
  • 2 pełne szklanki ugotowanej kaszy gryczanej na sypko
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 cebula podsmażona na oleju rzepakowym

Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy sól, olej rzepakowy oraz mąkę i zagniatamy ciasto ręką. W razie konieczności można dosypać trochę mąki do ciasta pierogowego. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykrytą ściereczką, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów. Gotową i ostudzoną kaszę gryczaną należy wsypać do miski. Do kaszy dodajemy wcześniej podsmażoną cebulkę na oleju rzepakowym, wbijamy 1 całe jajko oraz przyprawiamy farsz pieprzem i solą. Farsz należy dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto należy podzielić na kilka części. Jedną część należy rozwałkować na stolnicy (wcześniej podsypać stolnicę mąką). Jeżeli mamy rozwałkowane ciasto, ze szklanki robimy kółeczka. Na środku kółka ciasta pierogowego nakładamy farsz, składamy na pół i sklejamy ciasto. Wszystkie gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju. Pierogi gotujemy do czasu, aż pierogi wypłyną na wierzch (kiedy pierogi wypłyną na wierzch, trzymamy jeszcze pierogi w gotującej wodzie przez ok. 2-3 minut). Gotowe pierogi możemy podawać z cebulką podsmażoną bądź można podawać z jogurtem naturalnym. Koniecznie do pierogów podać surówkę bądź sałatkę warzywną.

Komentarze

  1. Do takiego farszu polecam dodać twaróg. Fajnie zlepia środek i przy przekrojeniu kasza nie ucieka z pierożka ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zasady dodawania komentarzy do bloga Blog o żywieniu zbiorowym:

1. Jeżeli dodajesz komentarz pod postem na moim blogu, jednocześnie akceptujesz moje zasady, jakie panują na moim blogu.
2. Zanim komentarz zostanie opublikowany na moim blogu, zostanie wcześniej sprawdzony przez administratora bloga. Komentarz, który nie narusza moich zasad, zostanie opublikowany.
3. Administrator bloga nie opublikuje komentarza, jeżeli:
- komentarz jest spamem;
- osoba dodająca komentarz dodała link do jakiejś strony internetowej, co ma charakter reklamowy (np. strony o lekach, o suplementach diety, strony dla dorosłych, reklama stron www firm itp.);
- komentarz zawiera słowa niecenzuralne;
- komentarz obraża administratora bloga lub innego komentującego;
- komentarz nie odnosi się ani do czyjegoś komentarza, ani do postu.
4. Komentarze muszą odnosić się do danego tematu posta lub innego dodanego komentarza, jaki pojawił się na moim blogu.
5. Komentarz nie może być reklamą!

Wszelkie pytania, propozycje napisania postu, uwagi itp. proszę kierować na adres e-mail administratora bloga!

Patryk
administrator bloga