Kluski leniwe

Kluski leniwe to typowe danie, które jest kojarzone z naszym dzieciństwem. Kluski leniwe są nie tylko doskonałe na obiad, ale również są idealne na podwieczorek. W tym przepisie, który poniżej podam, można użyć zwykłą mąkę pszenną, ale można też użyć mąki pełnoziarnistej (polecam mąkę pełnoziarnistą, gdyż zawiera wiele błonnika oraz składników odżywczych aniżeli mąka pszenna). Warto dodać, iż do klusek leniwych należy koniecznie podać jakąś porcję sałatki, bądź surówki warzywno-owocowej np. surówka z marchewki i jabłek. Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu.

Autor: Patryk
 
Przepis na kluski leniwe

Składniki: 
  • 500 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki cukru białego lub trzcinowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • opcjonalnie: cukier waniliowy lub wanilinowy

Wykonanie:
Twaróg należy rozgnieść widelcem, dodać mąkę, jajka, cukier biały oraz cukier waniliowy lub wanilinowy (opcjonalnie) i należy ugnieść ręką ciasto. Na stolnicę należy wyłożyć ciasto, uformować wałeczek i kroimy ukośnie ciasto o długości ok. 3 cm (tak jak na kopytka). Do wrzącej, wcześniej osolonej wody wrzucamy kluski leniwe i gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch.

Komentarze